Герджиков: Образователните форуми стимулират реформите

Образователната система в някои региони не отговаря на нуждите на пазара на труда в тях

Герджиков: Образователните форуми стимулират реформите

В ляво Радомир Чолаков, изпълнителен директор на „Каолин“, в дясно проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет \"Св. Климент Охридски\"

Снимка: Economic

В сферата на образованието и пазара на труда има проблеми, които са познати отдавна. Днес имаше разнообразни изказвания, защото освен двама вицепремиери, няколко министри и зам.-министри участваха хора от бизнеса, които знаят какви са техните нужди и къде имат затруднения с намирането на кадри. Това каза ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков на конференцията "Образование и труд – локални проблеми, глобални решения”, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите му работодателите също предлагат и рецепти за това как могат да се осигурят нужните кадри. „Всички институции предложиха най-вече това да има интерактивни карти, които да позволяват на потребителите да се ориентират както за това какви са нуждите на пазара на труда даден регион, така и за това какви възможности предлага образователната система в района, така че в един момент двете да се срещнат”, каза той.

„Надявам се, че подобни форуми ще ни дадат стимул да продължим в тази посока”, добави още Герджиков. 

Според него в момента образователната система в някои региони не отговаря на нуждите на пазара на труда в тях. „Нуждите на пазара на труда трябва да се посрещат от образователната система в региона”, добави ректорът на Софийския университет.

„Това не е лесна тема и не е лесна за решаване задача, надявам се с няколко такива дискусии да намерим правилния път”, категоричен бе той.

По време на конференцията изказването на министъра на образованието Красимир Вълчев беше впечатляващо с това, че той посочи колко много неща се правят едновременно. Той говореше главно за средното образование, където наистина се правят няколко реформи едновременно.

Герджиков каза, че министърът не е имал време да засегне темата за висшето образование, но потвърди, че там реформите също са много сериозни, особено в последните 5 години.

Коментари: 0