Германия подготвя затваряне на границите си за някои страни

Вътрешният министър обяви, че страната не може да разчита на ЕС за овладяване на кризата и ще трябва да се справя сама

Германия подготвя затваряне на границите си за някои страни

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германия подготвя забрана за влизане на всички пътници, пристигащи от Великобритания, Португалия, Бразилия и Южна Африка, за да ограничи разпространението на новите COVID щамове, които превзеха тези страни. Това заяви вътрешният министър Хорст Зеехофер, като добави, че мярката най-вероятно ще обхваща и летищните трансфери от въпросните държави, предава Reuters.

„За да защитим гражданите си, трябва да ограничим влизането на хора от тези рискови страни, докато ситуацията не бъде овладяна“, поясни Зеехофер.

На видеосреща с колегите си от ЕС той заяви, че страната му подготвя и други мерки, но „е редно да работим заедно, а не по отделно“. Част от колегите му разкритикуваха идеята Германия да затвори границите си, докато други заявиха, че „това е единственото решение, за да се спре заразата“.

„Тези радикални мерки ще върнат икономиките ни в позиции от началото на пандемията“, изразиха притесненията си част от европейските членове.

Зеехофер пък категорично посочи, че страната му ще продължи да прави планове, с които да овладее пандемията, дори ако ЕС не ги одобрява.

Не можем да разчитаме на общо европейско решение, с което да овладеем разпространението на заразата, защото няма единство. Ще се справим сами с налагането на национални мерки“, поясни Хорст Зеехофер.

Вътрешният министър добави, че доставките на стоки и медицински консумативи няма да бъде засегнато от транспортните ограничения. Освен това все още се обсъжда дали мярката ще обхваща и трите транспортни линии – по въздух, вода и суша.

По-рано този месец германското правителство реши да удължи националната блокада до средата на февруари и поясни, че има вероятност да я изтегли и до април, ако ситуацията остане непроменена.

Вчера канцлерът Ангела Меркел обяви, че „страната не се справя така, както е очаквала“ и й предстоят тежки месеци. Заради това днес министърът на икономиката Петер Алтмайер обяви, че правителството ще мобилизира още 50 млрд. евро за фирми, които са засегнати от новите ограничителни мерки.

Коментари: 0