Германия мобилизира още €50 млрд. в подкрепа на бизнеса

COVID кризата сви БВП на страната с 5%, а прогнозите за 2021 г. са то да се покачи с едва 3%

Германия мобилизира още €50 млрд. в подкрепа на бизнеса

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германия притежава фискалната сила да мобилизира допълнителен ресурс от 50 млрд. евро за фирми, засегнати от втората национална блокада, наложена заради COVID-19. Това заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред парламента, цитиран от Reuters. Това решение идва, след като държавата вече преведе около 80 млрд. евро безвъзмездни средства на засегнатите от COVID кризата бизнеси и други 23 млрд. евро, които бяха за запазване на работните места.

Част от депутатите разкритикуваха плановете на икономическия министър, като ги нарекоха „разхищение по време на криза“. По-голямата част обаче приветстваха предложението му и го определиха като „крайно необходимо, ако искаме да извадим икономиката си от кризата“.

Междувременно БВП на страната се сви с 5% през 2020 г., което според анализаторите „е добра стойност, след като очакванията бяха за поне 6%“. Но германската икономика помни и по-големи сътресения, като тези от 2009 г., когато брутния вътрешен продукт се сви с 5.7%.

В момента прогнозите на правителството за 2021 г. са „скромни“, както ги определят анализаторите, достигайки до 3% растеж. През есента на изминалата година, преди да настъпи втората вълна на COVID-19, те бяха за покачване на БВП с 4.4%.

От началото на пандемията правителството на канцлера Ангела Меркел създаде безпрецедентен набор от финансови стимули, за да спаси икономиката на страната, но въпреки това последните данни сочат, че възстановяването й забавя ход.

Коментари: 0