ЕС с първа стъпка към създаването на ваксинационен сертификат

Той ще се използва за доказване на имунизация с медицински цели

ЕС с първа стъпка към създаването на ваксинационен сертификат

Снимка: БТА

Държавите от Европейския съюз приеха насоки за дизайна на ваксинационния сертификат, който ще се използва за медицински цели. Насоките имат за цел да създадат схема, която може да включва както хартиени, така и цифрови средства, като гарантира гъвкавост и съвместимост със съществуващите национални решения и строга защита на личните данни, съобщават от Европейската комисия.

Ваксинационните сертификати трябва да съдържат данни за лицето, което е получило имунизация срещу заразата, информация за ваксината, която му е поставена, както и възможност за проверка на автентичността на сертификата – чрез вграждане на уникален QR код например.   

„Приветствам приемането на насоките относно доказването на ваксинация за медицински цели. Нуждаем се от общ подход към ваксинационните сертификати и очаквам с нетърпение да продължим сътрудничеството със Световната здравна организация за разширяване обхвата на този инструмент на световно равнище. Оперативно съвместимите сертификати ще бъдат важен инструмент за гражданите по време на пандемията, но и след преодоляването й“, заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните

Насоките са резултат от обсъжданията в Мрежата по въпросите на електронното здравеопазване, както и от първите консултации с Комитета за здравна сигурност, EMA, ECDC и СЗО. Насоките са насочени предимно към ваксинацията срещу COVID-19, но могат да се използват в бъдеще като основа за доказване на ваксинационния статус.

На последната си среща миналата седмица, когато лидерите на ЕС се срещнаха виртуално, за да обсъдят ваксинационния сертификат, стана въпрос и за създаването на  ваксинационни паспорти, които да се използват при пътуване. След срещата обаче се разбра, че тяхното по-задълбочено обсъждане ще остане за по-късен етап.

Коментари: 0