Германия предлага улеснена процедура за спиране на еврофондове

Берлин иска европарите да се обвържат с върховенството на закона и свободата на медиите, което е проблем за Източна Европа

Германия предлага улеснена процедура за спиране на еврофондове

Снимка: БТА

Антония Симова Автор: Антония Симова

Германия, която е настоящият председател на Съвета на Европейския съюз, предлага по-лесна и бърза процедура за спиране на достъпа до еврофондовете при проблеми с върховенството на закона, пише Reuters, като се позовава на документ, до който медията е получила достъп. Освен до фондовете, предложението е да се спира достъпът и до средствата от спасителния план на ЕС на стойност 750 млрд. евро. Идеята е решението за спиране на парите да се взима с мнозинство от правителствата на страните членки по препоръка на Европейската комисия.

Ако предложението на Германия бъде одобрено от Европейския парламент, проблемните страни от Централна и Източна Европа по-трудно биха могли да се противопоставят на подобна санкция. Сега всяко конкретно действие може да се предприема само с пълно единодушие, но Унгария и Полша се подкрепят взаимно и винаги налагат вето. Именно тези две страни в момента са обвинявани в нарушаване на демократичните норми на ЕС - за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. При евентуално приемане на предложението двете източноевропейски държави биха могли да загубят десетки милиарди евро финансиране. Само от Фонда за възстановяване, без да се включва дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-27 г., Полша би могла да загуби достъп до 23 млрд. евро, а Унгария - до 6 млрд. евро.

По-голямата част от евродепутатите искат връзката между достъпа до парите и върховенството на закона да бъде по-силна от договорената през юли или дори от предложената от Германия сега. Те настояват директно Европейската комисия да наказва, а страните членки да имат правото само да блокират нейно решение, ако получат мнозинство за това. При тази система би било по-трудно за Полша, Унгария или някой друг нарушител да избегне наказание, отколкото при плана, предлаган от Германия. Тази формула би направила наказанията и по-вероятни, като остави на правителствата по-малко място за политическа търговия.

Размахване на пръст

Някои обаче предупредиха, че търсенето на прекалено амбициозно решение може да даде обратен ефект, като се има предвид, че Варшава или Будапеща може да оттеглят подкрепата си, ако предложението бъде променено спрямо онова, за което се договориха през юли след четири дни на интензивни преговори.

Германия вече призова Европейския парламент да ускори работата по одобряване на следващия бюджет на Блока, Фонда за възстановяване и свързаните с това условия за върховенство на закона, така че парите да започнат да текат от 2021 г., включително към „болния юг“ на ЕС.

Потърсен за коментар по темата, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му ще се придържа към споразумението от юли.

В Полша няма съгласие да се допуска произволно прилагане на различни клаузи и размахване с пръсти, само защото някой не харесва нашето правителство“, каза той пред репортери.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заплаши да наложи вето, ако не бъде спазено споразумението от юли относно механизма за върховенство на закона, което ще провали следващия бюджет на ЕС и Фонда за възстановяване на обща стойност около 1.8 трлн. евро.

Коментари: 0