Германия удължи блокадата до 20 декември

Ограниченията върху социалните контакти остават до януари

Германия удължи блокадата до 20 декември

Снимка: БТА

В Германия ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, се удължават, заяви канцлерът Ангела Меркел. Те ще бъдат валидни до 20 декември, а ограниченията върху социалните контакти - до януари.

Не можем да спрем ограничителните мерки в края на ноември. Ще кажа открито, няма да е лесно, но ще се опитаме“, заяви Меркел на пресконференция след обсъждане на въпроса с ръководителите на федералните провинции.

По думите ѝ ограниченията са успели да прекъснат ръста в броя на случаите на COVID-19, но "това е междинен успех".

Меркел заяви, че ограниченията могат да бъдат удължени до началото на януари, ако е необходимо.

Тя призова гражданите да спазват правилата за хигиена и социално дистанциране, да избягват излишни контакти с другите и да останат в къщи колкото е възможно повече.

Театралните, оперните и концертните зали ще останат затворени. Фитнес зали, кина, развлекателни зони и басейни няма да работят. Ресторантите, баровете и пъбовете ще останат затворени, но ресторантите ще могат да предлагат услуга за доставка.

Футболните мачове ще продължат да се играят без публика.

Салоните за почистване и грижа за тялото, козметични и масажни салони и татуисти ще бъдат напълно затворени.

Магазините ще могат да приемат по един човек на 10 квадратни метра. В магазини, по-големи от 800 квадратни метра, клиент ще може да има на 20 квадратни метра.

Университетите ще осигуряват дистанционно обучение.

Училищата и детските заведения ще останат отворени, но в райони с голям брой случаи на коронавирус местните власти ще предприемат допълнителни мерки.

Социалните срещи ще бъдат ограничени до максимум петима души от две различни домакинства. Децата под 14-годишна възраст ще бъдат освободени от това правило.

По време на коледните празници и в навечерието на Нова година семействата ще могат да се събират с до 10 души от други домакинства.

До 10 януари гражданите се съветват да не ходят на ски ваканция.

Повторната карантина в Германия беше въведена на 2 ноември. Предвиждаше се да продължи до декември. Страната е затворила заведения за хранене, фитнес клубове, салони за татуировки, басейни, театри, кина и концертни зали. Работят училища, детски градини и търговски центрове. Властите разрешиха частни срещи - не повече от петима души от две домакинства.

Коментари: 0