Тръмп даде още седмица на TikTok да стане американска

ByteDance от месеци води преговори за финализиране на сделката с американски компании

Тръмп даде още седмица на TikTok да стане американска

Снимка: Unsplash

Правителството на Доналд Тръмп даде допълнителен срок от една седмица на ByteDance – собственика на китайското приложение за видеа TikTok, да премести дейността си в САЩ под американски контрол.

 

Администрацията на президента Доналд Тръмп изрази опасения за националната сигурност по отношение на приложението, твърдейки, че то може да се използва за китайски шпионаж. Затова заплаши да го забрани за ползване в страната.

Белият дом заяви, че TikTok трябва да стане американска фирма, контролирана от местни инвеститори, за да предотврати блокирането му. 

Но всеки план вероятно ще се нуждае от одобрение от Пекин, който се съгласи да се откаже от контрола над своята звезда в социалните медии.

Преди това администрацията предостави на ByteDance 15-дневно удължаване на заповедта, издадена през август, която трябваше да изтече в петък. Президентът Доналд Тръмп на 14 август заяви на ByteDance, че трябва да продаде приложението в рамките на 90 дни.

Под натиска на правителството на САЩ ByteDance от месеци води преговори за финализиране на сделката с Walmart Inc. и Oracle Corp да премести американските активи на TikTok в ново предприятие.

Коментари: 0