Германски федерален съд забрани на Booking да прилага „тесни клаузи“

Хотелите не можеха да предлагат по-ниски цени на собствените си уебсайтове, ако ползват услугите на Booking

Германски федерален съд забрани на Booking да прилага „тесни клаузи“

Снимка: Unsplash

3386 ~ 2 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Порталът за хотелски резервации Booking не може да попречи на хотели в Германия да рекламират по-ниски цени на предлаганите стаи на собствените си уебсайтове, постанови Германският федерален съд във вторник.

Върховният съд потвърди по-ранно решение на Федералната служба за картел, че забраната на хотелите да рекламират по-ниски цени на собствените си уебсайтове е „несъвместима със закона“. Според съда, предлагането на по-ниски цени би било както в полза на бизнеса, така и на потребителите.

През 2015 г. Федералната служба за картел забрани на Booking да продължи да прилага така наречените „тесни“ клаузи с най-добри цени в страната. Съгласно клаузите хотелите бяха задължени винаги да предлагат на Booking.com най-ниските цени на стаите, максималния капацитет на стаята и най-благоприятните условия за резервация и анулиране, налични на всички онлайн и офлайн канали за резервация. Booking успешно оспори решението пред по-висок регионален съд през 2019 г., но Федералната служба за картел след това подаде жалба.

Андреас Мунд, президент на службата, приветства решението във вторник и каза, че клаузите с най-добри цени могат да „възпрепятстват конкуренцията между платформите“.

„Това е глътка свеж въздух за хотелиерите в Германия, които ще имат така необходимата свобода да определят собствените си ценови стратегии, а препятствията пред дигитализацията им са отменени. Надяваме се, че присъдата ще създаде важен прецедент за други европейски пазари ”, заяви генералният директор на ХОТРЕК (Европейска асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета) Мари Одрен. 

„През последното десетилетие ХОТРЕК активно води дела срещу клаузи за паритет на цените и свободното им определяне. Надяваме се, че вчерашната присъда ще получи отзвук в Европейския парламент и в Съвета“, допълни Одрен.

В Европа забраната за пазарен монопол чрез диктуване на минимални цени е забранена не само в Германия, но и в Австрия, Белгия, Франция и Италия. Въпреки това Booking продължава да оперира успешно на тези пазари, но не като монополист, а като конкурентен играч. За подобни мерки от години настояват и българските собственици на места за настаняване и членовете на БХРА в частност.

Коментари: 0