Глоба \"клошар\" била глоба \"вандал\"

Санкцията ще се налага за унищожаване на кофите за боклук, не за ровене, каза Ивелина Василева

Глоба \

Снимка: Стоян Йотов

324 ~ 1 мин. четене

Санкцията за ровене в кофите за боклук, която придоби наименованието „глоба клошар”, аз я наричам „глоба вандал”. Това каза екоминистърът Ивелина Василева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод предвидените глоби за ровене в кофите за боклук.

„Текстовете, които предлагаме са насочени към актовете, когато има вандалско отношение към контейнерите”, поясни тя. Глобите ще бъдат от 300 до 1000 лева. „Нашата цел е не да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес и да не позволяваме посегателство”, каза още Василева.

По думите на екоминистъра, глобите ще се налагат от отделните общини. „Един контейнер струва от 400 до 800 лева, а само за миналата година са били унищожени близо 10 процента от тях”, каза Василева.

Според екоминистъра въведените през 2011 година разпоредби за ограничаване използването на найлонови торбички са намалили потреблението на 50 процента. „Тогава статистиката показваше, че годишно се използват 1 милиард и половина торбички. Спестени са 3 милиарда торбички за 4 години”, каза тя.

„Обществото трябва да търси адекватни механизми. Ние не вървим срещу определена група хора”, каза Ивелина Василева.

Подкрепи Economic.bg