Глобяват световни банки с 6 млрд. долара

Някои от тях признаха, че са манипулирали валутните пазари

Глобяват световни банки с 6 млрд. долара

Снимка: БГНЕС

276 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева
Четири световни банки се признаха за виновни по обвинения за опит за манипулация на валутните курсове, а 2 други бяха глобени с почти 6 млрд. щатски долара. Това е първият случай от десетилетия, при който основни американски финансови институции пледират виновни по обвинения, предаде Reuters.

Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co, Barclays Plc, UBS AG и Royal Bank of Scotland бяха обвинени от САЩ и Великобритания, че са мaмели клиенти, за да дадат тласък на собствените си печалби. Те са използвали чатове и кодиран език, за да координират помежду си сделките и да манипулират пазара.

Всички от горепосочените банки без UBS се признаха за виновни в заговор за манипулация на обменните курсове на американския долар и еврото. Bank of America Corp беше глобена за действията на своите трейдъри, но не се призна за виновна.

"Глобите, които всички тези банки ще плащат, са подобаващи, имайки предвид дългото време и нечуваното естество на тяхното антиконкурентно поведение", каза главният прокурор Лорета Линч на пресконференция във Вашингтон.

Общо, Съединените щати и Европа са глобили 7 банки с над 10 млрд. щатски долара за манипулиране на валутни курсове, които се използват ежедневно от милиони хора и влияят на милиарди инвестиции.
Citicorp. ще плати 925 млн. щатски долара глоба за криминално поведение, както и 342 млн. щатски долара на Федералния резерв на САЩ.

Британската Barclays е глобена с рекордните 2,4 млрд. щатски долара. Нейните служители продължават да се занимават с подвеждащи търговски практики, въпреки обещанията на главния изпълнителен директор Антъни Дженкинс да премахне подобни рискови действия.

Глобата на JPMorgan възлиза на 550 млн. щатски долара. Банката също се съгласи да плати на Федералния резерв 342 млн. щатски долара.

UBS, най-голямата банка на Швейцария, ще плати 342 млн. щатски долара на Федералния резерв заради опити за манипулиране на валутните курсове.

Royal Bank of Scotland е глобена с 395 млн. щатски долара, банката ще трябва да внесе и 274 млн. щатски долара на Федералния резерв.

Централната банка на САЩ глоби още шест банки за опасни и рискови практики на валутните пазари, което включва и глоба от 205 млн. щатски долара за Bank of America.

Разследванията все още не се приключили. Прокуратурата може да заведе дела срещу физически лица, които са използвали банките за собствена изгода. Федералните и държавните органи разследват как банките използват електронната форекс търговия за собствен интерес и печалба.
Подкрепи Economic.bg