Google for Jobs ще помага при намирането на работа

Компанията обяви платформа, базирана на изкуствен интелект

Google for Jobs ще помага при намирането на работа
4082 ~ 1 мин. четене

Много хора посягат към онлайн търсачките, когато се оглеждат за работа. Затова не е случайно, че най-голямата търсачка Google представи платформата за търсене и намиране на работа Google for Jobs. Новината бе обявена по време на ежегодната I/O конференция на разработчиците.

Google for Jobs ще използва алгоритми за машинно обучение, базирани на изкуствен интелект. Системата е разработена така, че да сортира данните от милиони на брой списъци за работа, като целта е да представи на кандидатите варианти, съответстващи максимално с възможностите им.

Засега компанията не планира да предлага собствените си позиции за работа. Информацията ще бъде събирана от места като Facebook, LinkedIn, Glassdoor, Monster и ZipRecruiter. След това предложенията ще бъдат филтрирани на база на различни критерии. Няколко големи компании като FedEx и Johnson&Johnson вече изпробваха платформата.

Въпреки че Google се слави като компания, която смело пристъпва към най-различни сфери, все още не е ясно доколко са сериозни амбициите ѝ в областта на човешките ресурси, поне докато не предложи цялостна платформа като Indeed например. В момента системата само селектира и филтрира възможности, а след като потребителят кликне върху някоя, бива препратен към друга услуга за кандидатстване.

Платформата Google for Jobs идва в момент, когато работодателите все повече се оплакват от недостига на квалифицирани кадри, а хората, от своя страна, често изпускат подходящи позиции заради липса на информация. Продуктът ще бъде пуснат в САЩ през следващите няколко седмици, а след това и в останалите части на света.

Подкрепи Economic.bg