Google Maps ще предупреждава за ограничения за пътуване заради COVID-19

Приложението за навигация се ползва от над 1 млрд. души по света

Google Maps ще предупреждава за ограничения за пътуване заради COVID-19

Снимка: Unsplash

1984 ~ 1 мин. четене
Google Maps вече ще предупреждава потребителите за ограничения за пътуване, свързани с COVID-19, за да им помогне да правят по-добре плановете си. Новата функция бе обявена официално от Google, предава Reuters. 

Актуализацията ще позволи на потребителите да проверят колко натоварена е дадена гара в конкретен момент или дали автобусите по определен маршрут се движат с променен график, заяви Google, обяснявайки още, че сигнализацията стартира в няколко държави и ще бъде разгръщана в други постепенно. Ще се предоставя и информация за контролно-пропускателните пунктове и ограниченията за преминаване на националните граници, като първоначално тази услуга ще е достъпна за Канада, Мексико и Съединените щати.

Новата опция идва, след като по-рано Google предостави възможност за анализ на данните за местонахождението на милиарди телефони с Android (операционната система на компанията) в 131 страни. Идеята за проучването на мобилността в момент на масови блокирания се роди в контекста на борбата срещу COVID-19 и в помощ на здравните власти, давайки им още един поглед върху това дали хората спазват социално дистанциране. 

Google е инвестирала милиарди долари от бизнеса си с реклами, за да успее да картографира света по дигитален начин. Над 1 млрд. потребители използва безплатното приложение за навигация Google Maps ежемесечно. 

Подкрепи Economic.bg