Измама с рейтинги на хотели донесе €1.1 млн. глоба на Google

Разследване във Франция установи, че технологичният гигант е водил „подвеждаща търговска практика“

Измама с рейтинги на хотели донесе €1.1 млн. глоба на Google

Снимка: Unsplash

728 ~ 1 мин. четене

Франция глоби дъщерните дружества на Google в Ирландия и Франция с 1.1 млн. евро заради заблуждаване на потребителите с неточни рейтинги на хотели. Разследване от 2019 г. на френския надзорен орган и финансовото министерство установи, че технологичният гигант е виновен за провеждането на „подвеждаща търговска практика“, съобщава Euronews. 

В изявлението на Главната дирекция за конкуренция се казва, че според проведеното от агенцията разследване рейтингите на хотелите са измамни. Производството започна след множество жалби от собственици и управители на места за настаняване.

Одитът събра данни за 7500 обекта. Информацията на Google беше автоматично проверена спрямо официалната френска класификация на хотелите, разкривайки, че Google е заменил рейтинга Atout France със свои собствени критерии. Ръководството отбеляза, че тази практика е причинила сериозни щети както на потребителите, така и на собствениците на тези хотели, чиято класификация е незаслужено понижена спрямо официалния рейтинг.

През декември Google беше глобен с 35 милиона евро от френските контролни власти заради нарушаване на правилата за бисквитките.

Подкрепи Economic.bg