ЕК глоби Google с рекордните $5 млрд. заради Android

Санкцията се налага заради нелегални практики в операционната система Android

ЕК глоби Google с рекордните $5 млрд. заради Android

Снимка: БТА

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) наложиха глоба от 5.04 млрд. долара (4.34 млрд. евро) на Google заради нарушаване на антитръстовите правила, свързани с операционната система Android. Финансовата рестрикция е най-голямата такава досега, като любопитното е, че предходният рекорд отново е записан на сметката на същата компания. 

Новината не е изненада, тъй като за глобата се заговори още през юни, когато дори се спекулираше за сума от 11 млрд. долара. 

Делото срещу американския гигант бе стартирано през 2016 г. Тогава Google бе обвинена, че налага неправомерни лицензионни условия за своята операционна система Android, които облагодетелстват рекламираните от компанията продукти за сметка на тези на техни конкуренти. Според ЕК гигантът е искал от производителите на мобилни устройства да инсталират предварително нейната търсачка и браузър, в противен случай не им давала достъп до онлайн магазина си Play Store. 

Според ЕС тези методи затрудняват разработването на конкурентни уеб браузъри и операционни системи и в крайна сметка водят до по-малко иновации и възможности за избор за потребителите. Компанията оспори обвиненията. 

Сега на делото бе сложен край, а решението на ЕК изисква от Google да преустанови нелегалните практики в 90-дневен срок. В противен случай ще се сблъска с допълнителни санкции в размер на до 5% от средния дневен оборот на компанията-майка Alphabet. 

Преди една година интернет гигантът попадна в медийните заглавия, отново като адресат на рекордна глоба от страна на ЕС. Тогава компанията бе санкционирана с 2.42 млрд. евро заради злоупотреба с монополното си положение при онлайн търсенията. 
Коментари: 0