Google тайно е опитвала да спре разследването на ЕС за Android

Технологичният гигант е започнал с тези опити след първата глоба от Брюксел през юни 2017 г.

Google тайно е опитвала да спре разследването на ЕС за Android

Снимка: Wikimedia

520 ~ 1 мин. четене
Преди дни Европейският съюз наложи на Google глоба в размер на 5.04 млрд. долара (4.34 млрд. евро) заради нарушаване на антитръстовите правила, свързани с операционната система Android. Това надхвърли двойно предишната европейска глоба срещу американския технологичен гигант - на 2.42 млрд. евро. Тя дойде след седемгодишно разследване за злоупотреба с господващо положение при търсенето в интернет.

Още след първата глоба, която беше най-голямата, налага от ЕК, дотогава, Google е започнала да опитва да спре разследването за Android, тихо предлагайки да уреди въпроса чрез споразумения с производителите на смартфони с тази операционна система, пише Bloomberg.

По думите на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер предложението на американската компания за споразумение е закъсняло с най-малко година. По-рано Google е имала възможност да постигне сделка с регулаторите по темата имало ли е злоупотреба с изискването Google да е винаги търсачката по подразбиране в телефоните с Android, но е закъсняла. Вестагер подчертава, че когато компания иска да уреди даден правен казус по извънсъдебен път, трябва да осъществи контакт веднага, след като получи първоначалната жалба от ЕС. Другата възможност е дадената компания да представи възражения.

„Това не се случи по това дело и нещата предприеха пътя, по който се стекоха. Така че няма изненади“, каза еврокомисарят.
Подкрепи Economic.bg