Готова ли е Италия да се откаже от демокрацията заради коронавируса?

17 милиона италианци са блокирани в северната част на страната, което отнема основните им права като свободно движениe

Готова ли е Италия да се откаже от демокрацията заради коронавируса?

Пътник, тръгващ от централната жп гара на Милано, подписва формуляр за освобождаване - понеделник, 9 март 2020 г.

Снимка: БТА

5494 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Италия прие на пръв поглед драконови мерки за спиране на огнището на COVID-19, който доведе до смъртта на 366 души и изпрати още 650 в отделенията за интензивно лечение. Правителството иска да постигне успехa на Китай, но в демократичната европейска страна подходът няма как да бъде същия, пише Bloomberg.

Около 17 милиона души са под карантина в северния регион Ломбардия и в 14 други провинции, включително Венеция. Правителството нареди отмяната на събития и спря дейността на фитнес зали и басейни, като също така силно ограничи посещенията на барове и ресторанти. Театрите, кината и музеите няма да работят в цялата страна.

Тези стъпки са продължение на политиките за спиране на дейността на училищата в цялата страна и са най-суровите в Европа, заради мащаба на епидемията в Италия. И все пак те все още не отговарят на мерките, които Китай предприе през януари за овладяване на огнище в град Ухан и околния регион Хубей.

Последните събития показаха къде са границите, до които може да стигне една демократична държава, ограничавайки свободите на гражданите си. Част от европейците поставят под въпрос колко ефективни ще бъдат тези мерки.

Италианското правителство излезе с указ този уикенд, според който хората, които живеят в район от северната или централната част на страната, не трябва да го напускат до 3 април. На тези граждани е казано да стоят у дома и да излизат само за да ходят на работа и да изпълняват основните си нужди. Магазините до големите офис сгради могат да останат, но трябва да се уверят, че има достатъчно място, за да могат клиентите им да са достатъчно далеч един от друг.

Целта на тези мерки е да се забави разпространението на вируса, който е заразил над 7000 души в Италия. Избухването на епидемия оказва сериозно напрежение върху болниците и по-специално отделенията за интензивно лечение в Ломбардия, където е една от най-добрите системи за здравеопазване в страната.

Специалистите се страхуват, че епидемията ще се разрасне дотолкова, че няма да може да се контролира и огнището ще се разпространи на юг, където болниците не са добре оборудвани. Италия се надява да повтори успеха на Китай, който съумя да ограничи разпространението на COVID-19 в Ухан благодарение на редица строги мерки.

Въпреки това стъпките на Италия са по-малко ограничаващи, отколкото можеше да бъдат. Правителството позволява на хората да се движат из засегнатите райони и дори да ги напускат по причини, свързани със служебните им ангажименти и здравето. От Рим казаха, че ще глобят или арестува тези, които нарушават правилата, но ще бъде трудно да се патрулира из толкова обширна зона. Хората ще трябва да докажат с документ, че пътуват с уважителна причина. Очакват се много злоупотреби с тях.

Това са част от трудностите при ограничаване на епидемията в демократични страни, които ценят основните свободи като тази за свободно движение. Италианското правителството иска да защити икономиката си, която вече страда от рязко свиване на вътрешното и чуждестранното търсене. Това свидетелства, че скоро работният процес ще бъде както обикновено.

Новите наредби са опит правителството да убеди населението си да остане вкъщи, но не дава точен списък със задължителни предписания. Това го прави много по-различен и евентуално много по-неефективен от този на Китай в Ухан.

Огнището се разпространява и скоро страни като САЩ, Германия, Франция и Великобритания ще бъдат изправени пред същата дилема като Италия. За да ограничат разпространяването на вируса, правителствата ще се нуждаят от сътрудничество от страна на гражданите си. Сега е моментът демократичните държави да предприемат мерки, с които да увеличат доверието на народа.

Подкрепи Economic.bg