Губим милиони, ако се прекрати концесията в Банско

Зимният туризъм също ще пострада, заяви Ангелкова

Губим милиони, ако се прекрати концесията в Банско

Снимка: Стоян Йотов

3740 ~ 1 мин. четене

"При прекратяване на концесията в Банско рисковете за държавата се изчисляват в милиони. В случай, че се прекрати едностранно, на концесионера трябва да се възстановят всички инвестирани от него средства за подобрявания, извършени на територията на концесията". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова ТВ. 

Тя обясни още, че подобно решение ще се отрази и на зимния туризъм. "Зимният туризъм ще пострада, защото Банско е един от водещите ни зимни курорти. Целият този имидж ще пострада. Влизането в съдебни спорове с концесионер и държавата няма да позволи да се извършва нищо на територията на курорта минимум 5 години", коментира Ангелкова.

Тя категорично заяви, че е за втори кабинков лифт на Банско, като допълни, че премиерът иска всичко да бъде прозрачни и по правилата. 

Министърът на туризма коментира и промените за къмпингуване, които изкараха природозащитници на протест в понеделник вечерта. "Ние сме длъжни да въведем правила. Даваме за пример различни държави – Франция, Испания, Гърция, но там има правила. И затова сме включили, че не може да се къмпингува в зона А извън определените за това места. Защото има изисквания да има ток, вода, тоалетни, както и възможност за паркиране. Тоест, да бъдат осигурени някакви минимални условия, така че всеки, който почива, да го направи нормално".

За предстоящия летен сезон Ангелкова каза, че е много важно да можем да оправдаем всички тези сигнали, които имаме за един добър туристически сезон. "Необходимо е качество на услугата, за да може всички туристи да се върнат", категорична е Николина Ангелкова. 

Подкрепи Economic.bg