Ваксинираните получават по-лесен достъп до Гърция през лятото

Сертификатът няма да е задължителен, но с него вероятно няма да се изискват тестове за Covid-19

Ваксинираните получават по-лесен достъп до Гърция през лятото

Снимка: Pixabay

Гърция няма да изисква задължително представяне на ваксинационен паспорт при влизане в страната през летния туристически сезон, но имунизираните вероятно ще се възползват от облекчени условия при посещенията си. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Харис Теохарис, който коментира предложението на министър-председателя Кириакос Мицотакис до ЕК да бъде създаден сертификат за ваксинация срещу коронавирус и бъде въведен на общоевропейско ниво.

При никакви обстоятелства това няма да стане условие някой да пътува до нашата страна“, каза той по време на дискусия относно подготовката на правителството преди летния сезон тази година, цитиран от Ekathimerini.

Първоначалната идея, продължи той, е при влизане в Гърция да се тестват онези, които не са били ваксинирани, и да се оставят тези със сертификат да преминат свободно, за да се избегне „загуба на ресурси“.

Теохарис каза също, че предложението на министър-председателя е предназначено да „разтърси лодката“, за да може Европейският съюз да се координира по този въпрос. Той също така каза, че сертификатът за ваксинация и антигенните тестове са бързи, евтини и ефективни инструменти за възобновяване на туризма.

Всички решения обаче ще бъдат взети след консултации с експертната комисия, съветваща правителството относно коронавируса.

Мицотакис поиска от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да настоява за въвеждането на сертификат за ваксинация срещу коронавируса, който да улесни пътуванията между страните членки в блока, се казва в доклад на Politico от вторник.

„Спешно е да се приеме общо разбиране за това как трябва да бъде структуриран сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет във всички държави членки“, каза той.

Коментари: 0