Гърция спира да тества шофьорите на товарни автомобили

Все още обаче гръцката страна има право да тества шофьори на случаен принцип

Гърция спира да тества шофьорите на товарни автомобили

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От днес се прекратява практиката за бързи антигенни тестове за всички шофьори на товарни автомобили на ГКПП „Кулата – Промахон“, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Все още обаче гръцката страна има право да тества шофьори на случаен принцип, като това ще отнема между 10-15 мин. При положителен антигенен тест курсът на шофьора ще бъде преустановен.

Мярката беше въведена на 25 февруари и само два дни по-късно по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция Валентин Порязов постави пред гръцките власти спешно въпроса заради образувалите се километрични колони по границата. Захариева посочи, че действията на Гърция противоречат на правилата на ЕС за свободно движение и трябва да бъдат преразгледани.

От днес тежкотоварните автомобили, които имат разрешение да извършват транспортни дейности, ще преминават през „Кулата“ както преди – свободно.

Все още остава в сила обаче тестването на лица влизащи в страната с коли и автобуси. Освен това те трябва да представят и отрицателен PCR тест за COVID-19, който да бъде направен не по-рано от 72 часа преди влизане на територията на Гърция, както и да представят предварително попълнен PLF формуляр, в който да са записали дестинацията, към която пътуват. Те ще трябва да останат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще важи до 08.03.2021 г.

По информация на ГД „Гранична полиция“ в момента трафикът все още е интензивен на изхода на ГКПП „Кулата“ за товарни автомобили.

Коментари: 0