Хаос, опашки и безполезен ваксинационен план: А сега накъде?

Хаос, опашки и безполезен ваксинационен план: А сега накъде?

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Хаос. Опашки от стотици опиращи се един до друг хора. Провален ваксинационен план. Това е ситуацията към момента в България и тя трудно може да бъде прикрита въпреки младежкия плам, с който здравният министър, председателят на НОЩ и дори директорът на „Пирогов“, опитаха да представят системата „юруш на ваксините“, която наблюдавахме през уикенда.

Сега, логично, трябва да си зададем въпросите: кой е виновен за провала на този план, защо загубихме време, а вероятно и ваксини, за да следваме този неефективен план, какво ще правим от тук нататък. Защото ваксините все още идват бавно, а не трябва да забравяме, че те задължително трябва да се поставят по две, ако трябва да са достатъчно ефективни.

В пристъп на еуфория и пореден ПР, предхождащ предстоящите парламентарни избори, проф. Ангелов, който също така се движеше плътно до тълпата от хора на опашката (но той вече е ваксиниран с две дози) обяви, че на час в България през уикенда са се ваксинирали по 1500 човека в България. Данните от Единния информационен портал за неделя, 21 февруари, показва, че са се ваксинирали 11 хил. човека.

Горе-долу същият брой хора бяха ваксинирани и в петък и събота. Което предвид двуцифрените резултати, постигани по време на изпълнението на плана на Ангелов, може да бъде прието като успех за здравния министър.

Но всъщност е провал за здравния министър и щаба. Докато следваха плана си делът на ваксинираните в България едва надминаваше 1% и страната ни беше на последно място в ЕС и много назад в световен мащаб. Под една трета от лекарите и учителите пожелаха да се ваксинират, а най-рисковите групи - възрастните гора и хронично болните - останаха в предпоследната фаза. Преди тях бяха наредени гледачите на норки и IT специалистите.

Ситуацията от уикенда доказа, че властите трудно контролират кризата и разчитат на такива случайни акции, като решението от уикенда, което обаче отново беше разпоредено от премиера Бойко Борисов, а не предложено и приложено от здравните власти. И този път, може би, улучиха.

В края на януари Ангелов заяви, че системата е готова да извършва по 50 000, а дори по 100 000 ваксинации на ден. А тези числа изглеждаха космически, при положение, че тогава се следваше плана на здравния министър и имаше дни с по 80 (осемдесет) ваксинирани на ден.

Преди уикенда проф. Ангелов не спираше да обвинява „обществото“ за проваления процес по ваксинация. Изразяваше разочарование. Докато през уикенда, пред камери и смартофни, той вече беше горд от обществото. Разбираемо, различните ситуации изискват различен ПР подход.

Но истината - и тогава, и сега - хората не вярват на здравните власти. Ангелов би казал, че не вярват на ваксините, но Министерството на здравеопазването не направи почти нищо, за да повиши това доверие. В множество интервюта той твърдеше, че е достатъчно, че дава интервюта. Но очевидно не е. В Италия, Великобритания, Швеция и много други Западни държави здравните власти използват всякакви ресурси, провеждат масирани кампании, използват позитивни послания, за да повишат доверието във ваксините. У нас – здравният министър не спира да говори за безотговорното общество, което, според него, е най-недисциплинираното и вероятно глупавото, тъй като не иска да се ваксинира.

Кадрите от уикенда, макар и притеснителни по отношение на противоепидемичните мерки, доказаха, че хората искат да се ваксинират. Остава обаче съмнението как здравните власти ще подсигурят необходимите ваксини, при положение, че са подписани най-големите договори с най-несигурните производители – AstraZeneca, която най-трудно достига до България, и Sanofi – за която вече стана ясно, че няма да е готова тази година.

Но, вероятно, за всичко е виновно обществото. Проф. Ангелов и щабът не може да са виновни.

Коментари: 0