Хърватски банки ще съдят правителството

Нови регулации по кредитите може да им струват над 1 млрд. долара

Хърватски банки ще съдят правителството
256 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Хърватски банки се подготвят да съдят правителството. Причината са плановете на властите да ги принудят да обърнат в евро ипотечни кредити, отпуснати в швейцарски франкове. Новината съобщи Reuters, позовавайки се на източник от банковите среди.

Искът вероятно ще бъде изпратен за арбитраж в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

„Досега реакцията на правителството не показва никаква воля за обсъждане или преговори с банките. Поради това те започнаха да се подготвят да си търсят правата по съдебен път. Уведомлението ще бъде изпратено в рамките на двустранен договор за инвестиции в Хърватия”, твърди източникът.

Списъкът включва различни европейски банки – австрийските Erste, Hypo Group Alpe Adria и Raiffeisenbank; Zagrebacka Banka, притежавана от италианската UniCredit; PBZ, контролирана от друга италианска група – Intesa Sanpaolo; руската Sberbank; Splitska Banka, собственост на френската Societe Generale; унгарската OTP.

Правителството на премиера Зоран Миланович, което е изправено пред избори по-късно през годината, предложи това решение, с намерението да помогне на гражданите да се справят по-лесно с плащанията.

Според плана банките ще поемат всички разходи по превалутирането. Правителството ги оценява на около 6 млрд. куни (899 млн. долара), а централната банка заяви, че разходите могат да достигнат 8 млрд. куни (1,2 млрд. долара), съобщи Bloomberg.

Ръководствата им незабавно поискаха разговори, преди да влезе в сила подобно решение, и предлагат то да е правно издържано, доброволно и основано на ясни критерии и споделяне на разходите с получилите заеми. Когато франкът бе евтин и лихвите по тези ипотеки бяха ниски, около 55 хил. хървати са взели такива кредити – предимно за купуване на търговски сгради – на обща стойност 25 млрд. хърватски куни (3,31 млрд. евро).

Хърватската централна банка, която е против новата схема, обяви в края на седмицата, че ще стори всичко възможно за съхраняване стабилността на банковата система. Австрийското финансово министерство призова правителството в Загреб за промени проекта си, защото нарушавал двустранно споразумение за защита на инвестициите.

Подкрепи Economic.bg