Хазартните идеи на Симеонов облагодетелстват олигарси и влошават медийната среда

Според икономиста идеята на КРИБ пък за предупреждение за пристрастяване към лотарийните игри е прекалена

Стоян Панчев, председател на Българско либертарианско общество:

Хазартните идеи на Симеонов облагодетелстват олигарси и влошават медийната среда
2726 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта биха могли да облагодетелстват български олигарси и да влошат медийната свобода в страната. Това мнение изрази пред Economic.bg икономистът Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество.

"Ограничаването на разпространението на лотарийните билети няма затрудни особено достъпа на потребителите до тях. Знаем, че има добре политически свързани разпространители, които имат голяма мрежа, и които ще могат да си извадят необходимия лиценз и съответно да предлагат тези билети. Със сигурност ще загубят малките бизнеси, на които от въпросните билети им зависи оборотът - по-малки бензиностанции, магазинчета и т.н.", каза Панчев.

Той определи идеята на Симеонов да ограничи разпространението на лотарийните билети като безсмислена, тъй като тя няма как да бъде изпълнена - собствениците на големи разпространителски мрежи ще си извадят нужния лиценз от Държавната комисия по хазарт и ще продължат да продават свободно. "Ще имаме едно концентриране на икономическа власт в ръцете на някой, който в момента има политическа такава", обобщи икономистът.

Панчев каза още, че основното притеснение за него в предложения от Симеонов законопроект са текстовете, предвиждащи ограничаване на телевизионната реклама на лотарийните игри. По думите му въпросните текстове са на практика атака срещу последните медии в страната, работещи на пазарен принцип и издържащи се от рекламни приходи. "Лотарийните игри са един от най-големите рекламодатели, те работят на пазарен принцип - искат да рекламират бизнеса си и за целта използват медии, това е класическият модел, който познаваме от десетилетия", каза той.

Икономистът добави, че именно защото този модел постоянно търпи удари, включително чрез новия законопроект, внесен от "Обединени патриоти", има проблеми със свободата на медиите в България. "Ние в момента търкаме дъното на класациите по медийна свобода и ще отидем още по-надолу, защото медиите ще станат значително по-отворени за политически атаки, финансиране чрез европейски програми или чрез директно закупуване от партии, политици и олигарси", каза икономистът.

Председателят на Българското либертарианско общество коментира и предложението за промени в Закона за хазарта, представено в сряда от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Според Панчев идеята на работодателската организация преди реклама на лотарийна игра да се извежда предупреждение, че хазартът води до пристрастяване, също е прекалена, тъй като лотарийните игри се водят "мек хазарт", към който човек по-трудно може да се пристрасти. Според него такова предупреждение трябва да има за ходещите в казина и играещи на ротативки.

Ако все пак се въведе някакво предупреждение при телевизионните реклами на лотарийните игри, според Панчев то трябва да е по-скоро какъв е шансът за печалба.
Коментари: 0