\"Хизбула\" твърди, че лидерът на ИДИЛ е жив

Той бил забелязан в град Албу Камал, който последен падна под контрола на сирийската армия

\

Новинарска агенция на "Хизбула" обяви днес, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е жив и забелязан в сирийския град Албу Камал по време на операциите по разчистването на града от сирийската армия.

В информациите на военната медия на групировката "Хизбула" не се съобщава дали Багдади е задържан в града, който сирийската армия и съюзниците й завзеха тази седмица, предава "Бизнесинсайдър", като цитира Ройтерс.

Сирийската армия обяви победа над ИДИЛ в четвъртък, когато завладя и последния град под контрола на джихадистката групировка и с това декларира колапса на тригодишното царуване на терористите в региона. 

Завземането на Албу Камал, до границата с Ирак и бастион на "Ислямска държава" в Сирия "маркират падането на терористичната организация "даеш" и проекта и в региона", се казва в изявление на сирийската армия в четвъртък.

Агенцията припомня, че през септември бе огласено аудио съобщение от Багдади. Той се провъзгласи за халиф и наследник на ислямските исторически лидери от джамията в иракския град Мосул през 2014 г.

През юни т.г. обаче руските власти обявиха, че са ликвидирали лидера на групировката при въздушен удар в Ракка.

Месец по-късно и самата "Ислямска държава" потвърди смъртта му.

Коментари: 0