Холандия забранява на велосипедистите да ползват смартфони

Глобата ще е солена

Холандия забранява на велосипедистите да ползват смартфони
2858 ~ 1 мин. четене
На холандските велосипедисти може скоро да бъде забранено да използват телефоните си, докато карат, подобно на забраната, която важи за автомобилните шофьори. 

Холандският министър на инфраструктурата и благоустройството, Кора ван Нойвенхузен е внесла законопроект, който урежда въпроса, предават местни медии. С него се предвижда от 1 юли 2019 г. да се забрани използването на мобилни телефони или друго електронно устройство (таблет, плейър и т.н.) по време на каране на велосипед.

Министърът посочва нарастващата нужда от тази забрана, тъй като велосипедният трафик е нараснал значително и скоростта при каране на колело се увеличава заради навлизането на електрически велосипеди. Освен това зачестяват инцидентите с велосипедисти.

На шофьорите на автомобили и камиони вече е забранено да използват мобилни телефони на волана, освен ако не са в режим "свободни ръце", с максимална глоба от 230 евро, но новият закон специално споменава велосипедите.

Глобата вероятно ще бъде същата и за велосипедистите, но правителството предвижда законопроектът първо да мине обществени консултации.

Карането на колело е много популярно в Холандия, където велосипедите са повече от хората - приблизително около 23 милиона колелета при около 17 милиона души население.

И въпреки че страната разполага с изключителна инфраструктура за велосипедистите, употребата на мобилни телефони е нарастваща опасност. Една на всеки пет катастрофи с колело е заради употреба на смартфон, според холандската организация за пътна безопасност.
Подкрепи Economic.bg