Huawei обмисля да инвестира в център за данни в Сърбия

Северозападната ни съседка също така иска да стане дом на регионален център на Huawei за Западните Балкани

Huawei обмисля да инвестира в център за данни в Сърбия

Планира се новият обект да се намира в сръбския град Крагуевац

Снимка: Wikimedia

Huawei проявява интерес да подкрепи създаването на център за данни в сръбския град Крагуевац, съобщава SeeNews, позовавайки се на информация от сръбската държавна служба по въпросите за електронното правителство.

Китайският технологичен гигант може да сътрудничи в изграждането на облачната инфраструктура на новия център за данни и в създаването на платформа за изкуствен интелект, която ще е собственост на сръбската държава.

При среща в Китай с Жен Йелай, президентът на облачното звено на Huawei, делегация от сръбската служба по въпросите за електронното правителство също така е обсъдила отварянето в Сърбия на регионален център на Huawei за Западните Балкани.

Сръбското правителство планира да инвестира 30 млн. евро в изграждането на центъра за данни край Крагуевац, обяви премиера Ана Бърнабич през юли. Обектът ще се простира на площ от четири хектара и ще осигури няколкостотин нови работни места.

Новият център на данни не е единствената възможност за потенциално сътрудничество между Huawei и Сърбия. В края на август финансовото министерство в Белград, че китайската компания е изразила интерес да сътрудничи на северозападната ни съседка в изграждането на 5G-мрежата в страната.
Коментари: 0