Huawei прави опит за смартфон възраждане

До дни китайският гигант ще пусне собствената си операционна система за телефони

Huawei прави опит за смартфон възраждане

Снимка: БТА

2186 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китайската Huawei Technologies заяви, че ще пусне новата си операционна система Harmony за смартфони на 2 юни, съобщава Reuters. Стъпката е от изключително значение за възстановяването ѝ от щетите, нанесени от американските санкции върху бизнеса с мобилни телефони.

Използването на собствена операционна система ще означава еманципация от Android. Американските санкции, които администрацията на Доналд Тръмп затегна драстично през 2019 г., на практика забраниха на Google да предоставя техническа поддръжка на новите модели телефони на Huawei Също така забрани достъпа до Google Mobile Services, пакет от услуги за разработчици, на които се базират повечето приложения за Android.

Все още не е ясно колко бързо новата операционна система може да достигне до ползвателите на Huawei.

HarmonyOS ще помогне само за смекчаване на въздействието на санкциите от 2019 г., които забраниха на Huawei достъпа и до други критично важни технологии с произход от САЩ. Това спъна способността на китайския играч да проектира свои собствени чипове и да купува компоненти от външни доставчици.

Някога най-големият производител на смартфони в света, Huawei сега се класира на 6-то място в световен мащаб с 4% пазарен дял през първото тримесечие на 2021 г.

Крутите мерки предишната администрация на САЩ аргументира с твърдението, че китайският телекомуникационен гигант представлява заплаха за националната сигурност на страната. Досега обаче няма изложени доказателства за това, а Huawei категорично отрича хипотезата.

Тази седмица изпълнителният директор на китайската компания Рен Джънфей призова служителите „да се осмелят да поведат света“ в сферата на софтуера. Зад думите му прозира новата голяма цел пред гиганта – да развива бизнеса си в нова област, извън контрола на САЩ.

Коментари: 0