И пак търсим хора

Пазарът на труда е твърде динамичен, трудностите учат всички да са гъвкави

И пак търсим хора

Снимка: Pixabay

5462 ~ 5 мин. четене
Автор: Тони Григорова

Пазарът на труда е с изострен апетит – има недостиг на квалифицирани хора във всички области: от IT специалисти до учители, а за персонала в хотелите и ресторантите по-добре да не говорим. Хората стават нужни, тръгне ли икономиката нагоре, но спре ли, много от работодателите бързат да се освободят от тях – такава е пазарната система. Да, сложно е с работната сила и с пандемията стана още по-сложно. Но не всички бизнеси са еднакво засегнати, даже някои са супер печеливши в лошите за обществото времена.

Хората се научиха на гъвкавост и когато една възможност се затвори, веднага търсят друга, ако не в същото населено място, то в друго, ако не в България, то в чужбина. Именно това дава възможност нужните кадри да се намират по-лесно, но и по-трудно, колкото и парадоксално да звучи това. Въпрос на заплащане, на допълнителни придобивки, на възможности за обучения и развитие, на отношение. Работниците и служителите се научиха да избират своя работодател и вече не са само те избираните. Процесът има две страни. Със сигурност обаче професионалистите, които се занимават с човешките ресурси, имат много работа.

На бързи обороти

Ето как изглеждат процесите през погледа на Георги К. Първанов, управител на CTeam: Пазарът на труда се възстанови много бързо и достигна своя пик в края на август с най-ниското ниво на безработица от 5%. Отново имаме тотален недостиг на персонал в хотели и ресторанти, производство, IT, медицина. Заплатите бележат ръст. Очаквам леко увеличение на безработицата тази есен, вероятно и някаква форма на локдаун няма да ни се размине, но повече от 3-4 седмици българският бизнес не би могъл да издържи. Актуални теми ще бъдат дигиталната трудова книжка, вносът на кадри и връщането на българите от чужбина, пълна дигитализация на HR функцията, недостиг на квалифицирани кадри, продължаващ ръст на заплатите, още по-гъвкав пазар на труда, 4-дневната работна седмица. Ще има голямо търсене на кадри в онлайн търговията, куриерския бранш, IT, аутсорсинга на бизнес процеси, селското стопанство, медицината. Ще планираме краткосрочно.

Ангажираност

IT секторът е флагман – за постиженията на един бизнес с високи стандарти на работа, но и за заплащането и отношението към хората. Наблюденията на Ивайло Христов, съосновател и управител на DEV.BG, очертават следната картина на промяната, която вече ни застигна: „Ковид кризата накара IT работодателите да станат по-гъвкави, дори и онези, които държаха да се работи само от офиса. Имаше такива, които казваха, че никога няма да въведат дистанционната работа и дори в пандемията се опитаха да са праволинейни в това си условие. Но пред риска от отлив на хора се принудиха да отстъпят“.

На гъвкавост се научиха работодателите в най-различни сфери. Дори и в такива, в които не са си и помисляли, че някога техен служител ще работи от дистанция и дори ще е по-ефективен, отколкото в офиса. Но и нагласите на работодателите вече не са това, което бяха. Пандемията даде възможност на най-недоверчивите да разберат, че ако служителите са ангажирани към бизнеса и към компанията, ще дават максимума от себе си. Доверие за доверие!

Повече от заплата

Ивайло Христов откроява още една тенденция - това, което в момента се наблюдава на целия пазар на труда по отношение на кадрите, е онова, което преди 15 години започна в IT сферата. Расте търсенето на определени специалисти и хора с конкретни умения, а същевременно предлагането е малко. За да привлекат нужните им професионалисти, работодателите се принуждават да предлагат нещо повече от само заплата. В пакета на възнаграждението започват да слагат най-различни добавки. След известно време става норма към трудовото възнаграждение да има редица социални придобивки.

Готови за бъдещето

Работата от дистанция има определени предимства, но носи дефицит на социална комуникация. Хората се изнервиха от престоя между четири стени, а работодателите започнаха да усещат негативи от отслабената жива връзка със служителите. Така се стигна до бум на тиймбилдингите това лято. Но и един друг тих процес тече в компаниите, които се борят за лидерство на пазара – те засилват обучителните си програми и полагат още по-специални грижи за развитието на своите хора. “Динамиката и необходимостта от бързодействие постоянно расте и  това променя всичко. Сета с още по-голяма сила важи поговорката, че човек се учи, докато е жив. Скоростта на промяната е толкова висока, че никой не може да каже какво предизвикателство ще е на дневен ред само след дни. Компаните лидери държат под око промяната. Професионалисти като нас, които отговарят за обучението и развитието, намират начини да интегрират в работния процес обученията, които вече са с максимална прагматична насоченост“, обяснава Емил Минев, старши мениджър “Обучения и развитие” във финтех компанията Paysafe Group.

Време или пари

Пандемията насочи фокуса и към това как използваме времето си. И изведнъж стана по-важно хората да имат повече време за себе си и семейството си, отколкото да имат повече пари. „Работодателите се промениха към гъвкавост на работното място, но засега не искат да проявяват и гъвкавост на работното време“, отбелязват от DEV.BG.

Малко са работодателите, готови да приемат служители на намалено работно време или намален брой работни дни в седмицата. Това е заради недостига на кадри, но не само. В IT сферата, например, колкото по-голям е персоналът, толково повече расте разходът за социални придобивки и той не се влияе от намаленото им работно време. Освен това по-трудно става администрирането и управлението на повече хора. Но вълната се надига. На работодателите ще им отнеме време да приемат и това като даденост. Четиридневната работна седмица вече чука на вратата.

Нови професии

Възможността за работата от вкъщи донесе промени в професионалния спектър на  кадрите, от които има нужда. Някои професии и основни технологии се търсят повече, а други губят сила или изчезват. С това „тръгни-спри“ все по-трудно ще се намират кандидати за хотели, ресторанти, туризъм. Хората се преквалифицират и се насочват към професии с по-голямо бъдеще, а и с по-високо заплащане. Дигитализацията на всички бизнеси затваря възможностите за едни, но пък отваря широки хоризонти за други. „Забелязва се значително повишаване в търсенето на специалисти за киберсигурност и тестване сигурността на софтуерните продукти, след като дистанционната работа постави нови предизвикателства пред защитата на IT системите“, отбелязва Ивайло Христов. Роди нова професия - тази на продуктовия мениджър. Ускорената дигитализация и новите потребителски нужди дадоха тласък на нейното развитието. И професиите станаха „бързооборотна стока“, но пък хората вече си знаят, че най-постоянното нещо е промяната.

Подкрепи Economic.bg