IBM е освободила до 100 000 възрастни служители, за да стане „модерна“

Бивши служители винят компанията в дискриминация срещу по-възрастните хора

IBM е освободила до 100 000 възрастни служители, за да стане „модерна“

Снимка: IBM

944 ~ 2 мин. четене
Надявайки се да провлече повече милениъли – по подобие на „готините“ и „модерни“ компании като Amazon или Google, IBM може би е съкратила близо 100 000 по-възрастни служители през последните няколко години, пише Business insider. Технологичният играч се сблъсква с обвинения в дискриминация, като според информацията срещи гиганта има заведени няколко дела. 

„Преоткриваме IBM през последните пет години, за да постигнем по-високи стойности за нашите клиенти“, коментират от компанията пред Business Insider. 

В едно от гражданските дела Алън Уайлд, бивш вицепрезидент на IBM по човешки ресурси, заяви, че компанията „е освободила между 50 000 и 100 000 служители само за последните няколко години“, предава Bloomberg, позовавайки се на съдебен документ, подаден във вторник в Тексас. 

По думите на Уайлд, IBM иска да покаже на младите хора от милениум поколението, че компанията „не е старомодна организация“, а „готина и модерна“, като Google и Amazon. „За да направи това, IBM реши на освободи голяма част от по-възрастната си работна сила чрез съкращения в продължение на няколко години“, се казва в мотивите на заведеното съдебно дело.

В коментара си по случая IBM обръща внимание, че „наема 50 000 служители всяка година и харчи близо половин милиард долара за обучение“. „Получаваме над 8 000 заявления за работа всеки ден, най-високата регистрирана честота някога“. Според компанията това е признак, че стратегията и насоките на IBM за бъдещето успяват да предизвикат вълнение и интерес. 

IBM е един от основните играчи в технологичния сектор от десетилетия. През последните години обаче е изправена пред мощната конкуренция на компании като Amazon и Google, които доминират бързо растящия облачен пазар. Приходите на IBM се свиха значително през изминалата декада. 

Към 2018 г. в IBM има заети 350 600 служители по целия свят. Това е с 19% по-малко спрямо бройката им от 2013 г. Подкрепи Economic.bg