Икономическите рискове за Италия нарастват

Компаниите в страната очакват влошаване на икономическите показатели през следващите години

Икономическите рискове за Италия нарастват

Италианският премиер Джузепе Конте отговаря на въпроси от пресата по време на посещението си в централата на ЕС в Брюксел, Белгия, 11 септември 2019 г.

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Икономическите перспективи за Италия стават все по-мрачни, което увеличава натиска върху правителството да изпълни своето обещание пред Европейската комисия - да управлява добре своя бюджет и да не надхвърля определените нива на дефицит. В същото време управляващите използват милиарди евро, опитвайки се да избегнат необходимостта от увеличаване на данъка върху продажбите, пише в свой анализ Bloomberg.

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери се опитва да намери финансиране за ограничаване на дефицита, избягване на икономическа стагнация и стимулиране на растежа, въпреки високия дълг, който не оставя много възможности за допълнителни разходи. Предстои Гуалтиери да представи бюджета на Европейската комисия до 15 октомври, преди окончателното одобрение до края на годината.

„Целта ми е да възстановя растежа и нивото на заетост в Италия“, заяви Гуалтиери в бизнес лобито на Конфиндустрията в понеделник, като допълни: „Правителствената прогноза за растеж от 0.6% за следващата година е балансирана, дори разумна“.

Официалната прогноза за италианската икономика е почти да няма растеж през тази година, въпреки че новото правителство, водено от премиера Джузепе Конте, има за цел да увеличи това до 0.6% чрез инвестиции и по-ниски данъци върху труда, както и чрез противодействие на укриването на данъци и намаляване на безработицата.

Целта вече изглеждаше трудно постижима, а в понеделник Гуалтиери получи напомняне за рисковете. Статистическият институт Istat предупреди, че прогнозите са отрицателни и че „краткосрочните перспективи за италианското производство са слаби“. Очаква се тези данни да покажат, че промишленото производство е нараснало с 0.1% през август, въпреки че това ще означава спад от 0.7% и 0.3% за предходните два месеца.

Във вторник Сдружението на счетоводителите добави песимистична нотка, заявявайки, че повечето малки и микро компании (гръбнакът на италианската икономика) се борят със ситуацията и очакват нещата да се влошат в следващите години. Много фирми отлагат плащането на заплати и данъци, тъй като са изправени пред забавяне във връщането на дължими суми от доставчиците.

Конфиндустрията прогнозира, че икономиката ще бъде в застой както през тази, така и през следващата година, освен ако не бъде предотвратено планираното увеличение на данъка върху продажбите на стойност €23 млрд. - нещо, което Гуалтиери обеща да направи.

На Гуалтиери му се налага да работи за намаляване на дефицита, да удовлетворява нуждите на Италия за инвестиции и да се хареса на Европейската комисия.

Проектът на правителството предвижда целта за дефицит през 2020 г. да бъде 2.2% от БВП на страната, което означава, че следващата година структурният дефицит ще се влоши с 0.1%, вместо икономиката да се съвземе с 0.6%.

"Уверени сме, че гъвкавостта, която търсим, е в рамките на правилата, защото имаме постоянен диалог с Брюксел", заяви Гуалтиери в понеделник, като допълни: „Очакваме положителна реакция на нашия бюджет“.
Коментари: 0