Имотният пазар в САЩ направо „полудя“

Продажбите на нови жилища достигна 13-годишен връх през юни

Имотният пазар в САЩ направо „полудя“

Снимка: Unsplash

Продажбите на еднофамилни жилища в САЩ през юни се увеличиха до 13-годишен връх, на фона на рекордно ниските лихви и масовата миграция на хората от големите към по-малките градове заради пандемията от Covid-19.

Пандемията от коронавируса затвори хиляди хора по домовете им и ги принуди да работят в режим на „хоум-офис“, а децата да учат онлайн. Това доведе до бум на търсенето на нови, по-отдалечени жилища, които се намират в по-спокойните райони.

„Шокът, който изпита икономиката повлия и на имотния пазар, но „неговата имунна система е силна“, казва Мишел Майер, главен американски икономист от Bank of America Securities в Ню Йорк, цитирана от Reuters.

Продажбите на нови жилища нараснаха с 13.8% до сезонно коригирана годишна норма от 776 000 единици през миналия месец, най-високото ниво от юли 2007 г. Темповете на продажбите през май бяха ревизирани до 682 000 имота от отчетените по-рано 676 000 жилища. До голяма степен огромният скок в новопродадените жилища компенсира икономическите загуби в останалите секотори, които бяха принудени да спрат работа през март, за да се спре разпространението на пандемията.

Коментари: 0