Имотните сделки са скочили с 19% в разгара на лятото

Пазарът на ваканционни жилища отново е обърнат към българските купувачи

Имотните сделки са скочили с 19% в разгара на лятото

Снимка: Красимир Свраков

1144 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ръст на цените, но и на сделките с имоти като цяло се наблюдава през третото тримесечие на 2021 г. На този фон впечатление прави, че поскъпването на материалите и голямата активност в търсенето са сред основните фактори за увеличаването на сумите, които клиентите са готови да платят. Междувременно се наблюдава все по-голям интерес към покупки във ваканционните селища. Това са основните изводи в анализа на имотната агенция Arco Real Estate за периода юли-септември тази година. 

Докладът обръща внимание на ваканционните имоти, които преди пандемията бяха предпочитани от чужденци. Тези по Черноморието например масово се изкупуваха от руски граждани, които прекарваха летните месеци в България. Заради противоепидемичните мерки и ограниченията в пътуванията обаче те започнаха да разпродават крайморските си жилища у нас. От това продължават да се възползват българските граждани, които правят покупки с инвестиционна цел. Така пазарът на ваканционни имоти за третото тримесечие на годината отново е обърнат към родните купувачи. 

По данни на агенцията най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти, без такса поддръжка. Цените им варират между 20 и 35 хил. евро при двустаен и между 50 и 60 хил. евро при тристайните. Имотите по южните курорти са в диапазон между 650 – 850 евро/ кв. м., а на места достигат и до 1000 евро/ кв.м.

В зимните курорти се търсят основно студиа и двустайни апартаменти. Имотите там отново се купуват с инвестиционна цел, но и за лично ползване. Цените на студиата са между 18-24 хил. евро, а на двустайните апартаменти между 25-35 хил. евро.

Тенденциите на имотния пазар

През третото тримесечие на годината сделките с имоти се увеличават с 19% спрямо същия период на 2020 г. За София ръстът е още по-голям – 25% нагоре в сравнение с разглеждания период на миналата година.

Данните показват спад на броя въведени в експлоатация жилищни сгради в страната. Те са с 6.8% по-малко през третото тримесечие на тази година в сравнение с миналата. Причините – забавяне на проекти заради пандемията и съпътстващите я административни пречки.

Най-много жилищни сгради са получили акт 16 в областите Варна (123), София (121) и Бургас (99), който измества Пловдив. Издадени са 1 846 разрешителни за строеж, което е ръст от 8.8% спрямо 2020 г.

Цените на имотите

Цените на жилищата продължават да растат на годишна база, като индексът им достига 9.1%. Наблюдава се обаче леко забавяне на тримесечна база, като увеличението през третото тримесечие спрямо второто е 0.3%. 

Като фактори за повишаване на цените имотната агенция посочва високите цени на материалите, атрактивните банкови условия и исторически ниските лихви по ипотечните кредити, активното търсене, повишените цени на тока и по-големите общи части.

Ипотечните кредити

Делът на сделките с ипотечен кредит запазва възходящия тренд – 20% в сравнение със същия период на 2020 г. В столицата този ръст е 25%, а в Пловдив – 27%. Фактор за повишеното потребление на кредити е тенденциозно намаляващият лихвен процент. Към септември 2021 г. средният лихвен процент по ипотечните кредити достига исторически нива от 2.6%.

Търсенето и предлагането на имоти в София

Данните на имотната агенция сочат, че се търсят двустайни и тристайни апартаменти. Основен интерес представляват жилищата след акт 14, а тези на „зелено“ са атрактивни при добри ценови условия или гъвкава схема на плащане.

Цените на двустайни апартаменти варират между 90-120 хил. евро. Сумата може да достигне и до 140 хил. евро, ако е включено и паркомясто. Цените при тристайните апартаменти достигат до 160 хил. евро, като варират в зависимост района, степента на завършеност и наличието на паркомясто.

Преобладава търсенето в кварталите Малинова долина, Център и широк център, Бояна, Кръстова вада, Манастирски ливади, Овча купел. Предпочитан квартал е и Люлин, където цените на имотите ново строителство са по-ниски.

Търсят се и къщи или парцели за такива в гр. Банкя. Бюджетите на купувачите варират между 120-250 хил. евро в зависимост от състоянието на къщата. При парцелите цените са между 75-100 хил. евро.

По отношение на предлагането, преобладаващи са отново апартаментите. Имотната агенция отчита лек спад на предлагането на къщи през третото тримесечие на годината спрямо предходния период.

По-голяма част от предлагането е монолитно строителство, като преобладават тези в етап на изграждане. В северните квартали се наблюдава засилена предприемаческа активност и предлагане на жилища в начален етап на строителство от 800-890 евро/ кв.м. Тези през акт 16 се предлагат на цени от 1050-1250 евро/ кв.м.

Най-много имоти се предлагат в кв. Кръстова вада, Манастирски ливади, Бояна, Малинова долина, Овча купел.

Имотният пазар в Пловдив

Градът под тепетата продължава да бележи значителни ръстове в сделките с имоти, като те достигат нива от 19% нагоре спрямо същия период на 2020 г. Данните на агенцията не отчитат резки спадове или ръстове по отношение на издадените разрешителни за строеж.

Цените на двустайни апартаменти достигат 105 хил. евро, а тристайните – 120 хил. евро. Цените в центъра достигат до 150 хил. евро.

Най-активно е предлагането в кварталите Кършияка, Кючук Париж и Смирненски. Имотната агенция прогнозира, че повишеното търсене може да сее окаже фактор в покачването на цените на жилищата, ако предлагането поддържа същите или по-ниски нива.

Подкрепи Economic.bg