Индия забрани спагетите Maggi

Причината е съмнения за опасни съставки

Индия забрани спагетите Maggi
4532 ~ 2 мин. четене

Индийският хранителен регулатор забрани продукцията и продажбата на спагетите на Nestle „Maggi Instant Noodles“ след тестове в някои щати, при които в тях бяха открити вредни съставки, включително и високо съдържание на олово, съобщават световните медии.

В декларация на индийската агенция по храните и хранителните стандарти се казва, че регулаторът е заповядал на Nestle India да „изтегли всички 9 одобрени варианта на „Maggi Instant Noodles“ от пазара и да спре продукцията им“.

Най-активен засега е щатът Ню Делхи, който наложи 15-дневна забрана за дистрибуция и продажба на продукта. Ограничителната мярка може да предприемат и други щати, но първо се очаква се провеждането на допълнителни тестове, преди да бъдат предприети мерки на федерално ниво. Здравният министър на щата Ню Делхи Сатьендер Кумар Джаин заяви в сряда, че правителството ще подаде съдебен иск срещу Nestle Индия, обвинявайки ги в нарушаване на местните закони за храните.   

В страната започна обществена кампания срещу продукта. Телевизиите показаха кадри с деца, които хвърлят спагетите на земята и ги мачкат в знак на протест.

„Maggi Instant Noodles“ е любимата марка спагети на индийците и неизменна част от менюто им в последните 3 десетилетия.

Nestle обеща да върне Maggi по рафтовете в Индия

Главният изпълнителен директор на Nestle Пол Булке е заявил пред репортери в Ню Делхи: „Убеден съм, че ще се завърнем много скоро.“ Той е пожелал лично да се запознае с резултатите от лабораторните тестове.

От компанията заявиха, че произвежданите от тях спагети са напълно безопасни. Но "последните развития и неоснователни опасения за продукта са довели до среда на объркване за потребителите", се казва в изявлението.

Nestle заявиха, че объркването се е развило до такава степен, че са решили да изтеглят продукта си от пазара, независимо, че е напълно безопасен. От компанията обещаха, че спагетите ще се върнат по рафтовете веднага, щом проблемът бъде решен.Подкрепи Economic.bg