Индустриална зона „Бургас“ е запълнена на 80%

Досега инвестициите в зоната са над 50 млн. лв., каза зам.-икономическия министър

Индустриална зона „Бургас“ е запълнена на 80%
Терените в Индустриалният и логистичен парк „Бургас“ вече са заети на 80%, като досега там са инвестирани над 50 млн. лв. Това каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на „Бизнес ИНВЕСТ Форум 2017“, който се организира от регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците вв България (КРИБ) в Бургас. В събитието участие взеха още кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков и др.

„Зоната в Бургас се управлява от смесено дружество между общината и Национална компания „Индустриални зони“, като вече обсъждаме нейното разширение“, съобщи Манолев. Той се ангажира, че зоната ще продължи да бъде популяризирана пред потенциални инвеститори и акцентира, че регионът има много добри макроикономически показатели, които също са предпоставка повече предприятия да го предпочетат. „Според статистиката, която имаме, по Закона за насърчаване на инвестициите, за последните години тук са реализирани или са в процес на реализация 5 проекта на обща стойност от близо 140 млн., с които са се разкрили повече от 400 работни места. Сигурен съм обаче, че с общи действия можем да постигнем още по-добри резултати‘, каза още икономическият зам.-министър.

Той акцентира и че Област Бургас е сред първенците по усвоени европейски средства. Стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми в областта достига до близо 900 млн. лв., или 1434 лв./човек от населението. „Бизнесът също активно търси възможности за модернизиране на своите производствени мощности, чрез европейската безвъзмездна помощ, като на територията на областта са сключени договори за над 24 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, посочи Александър Манолев.
Коментари: 0