„Инерком” до 9 месеца трябва да се разплати с CEZ

В противен случай банковата гаранция от 5 млн. лв. за българската фирма ще бъде усвоена от чешката енергийна компания

„Инерком” до 9 месеца трябва да се разплати с CEZ

„Инерком България” има 9-месечен срок, за да се разплати по сделката за придобиването на българските активи на CEZ. Това пише bTV, позовавайки се на информация от чешката енергийна компания.

Ако българската фирма не се разплати в срок, CEZ ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро. Преговорите между собственика на „Инерком” Гинка Върбакова и CEZ ще продължат до петък.

Подробностите по договора между двете компании са уточнени още преди 20 дни при подписването на сделката, за да се придвижи документацията, необходима на Комисията за защита на конкуренцията у нас. Допълнително обаче е било представено искането на българската държава да се включи в сделката.

Дори чешката компания да се съгласи да обмисли промяна в договора, така че да позволи на българската държава да участва, евентуална промяна в договора според говорителя на ЧЕЗ ще е дълъг процес. Адвокатите на компанията ще трябва да се убедят, че промените няма да навредят на интересите на „ЧЕЗ груп” по арбитражното дело, което водят срещу България.

От финансовото министерство в Чехия са получили сериозни уверения за прозрачността и финансирането на сделката, но също така изразяват загриженост. „Ние сме силно загрижени да разсеем всички съмнения, защото всяко непрозрачно плащане е неприемливо, особено в компании, които имат държавен дял”,  пишат от чешкото финансово министерство.

Коментари: 0