Инфлацията в Турция дава зелен сигнал за ново намаление на лихвите

На 12 септември централната банка се очаква да обяви ново намаление

Инфлацията в Турция дава зелен сигнал за ново намаление на лихвите

Снимка: БТА

В Турция нещата идват по местата си, така че централната банка може да повтори рекордното си намаляване на лихвените проценти с по-голямо парично облекчаване. Инфлацията отслабва до нива, които не са били наблюдавани след срива на валутата през миналата година, пише Bloomberg.

По-стабилната лира и ефектът от високата база биха могли да тласнат ръста на цените до едноцифрено число още този месец. Данните, очаквани официално днес, вероятно ще покажат, че през август инфлацията  се забавя до 15.6% на годишна база - най-ниското ниво за повече от година, според медианата от 21 прогнози в проучване на Bloomberg.

Подтикнат от президента Реджеп Тайип Ердоган, управителят на турската централна банка Мурат Уйсал може да продължи напред с облекчаването, тъй като инфлацията пое в правилния тренд след промяната на лихвите с 4 процентни пункта през юли. Забавянето ѝ ще продължи, тъй като статистическият ефект от ценовия скок през миналата година избледнява.

„Инфлацията е по-ниска и вероятно ще се движи доста бързо надолу през следващите месеци“, казва Найджъл Рендъл, старши анализатор в Medley Global Advisors. Нещо повече: „Ердоган иска по-ниски лихви - и това, което президентът иска, той обикновено го получава“.

Уйсал беше на поста само няколко седмици, когато намали показателя с 4.25 процентни пункта до 19.75%, което е най-голямото намаление за поне 17 години. Неговият предшественик беше уволнен за това, че не намалява процентите достатъчно бързо.

Новият управител сигнализира, че има база за повече съкращения на лихвите, но също така обеща да запази "разумната норма на реална възвращаемост" за инвеститорите.

Реалният процент на Турция е над нивата на повечето нововъзникващи пазари. Приспособени към цените, официалните разходи за заемане на Турция все още са по-високи от тези в Южна Африка, Русия и Южна Корея. Ако инфлацията падне в съответствие с проучването на Bloomberg, реалният лихвен процент ще се разшири до малко над 4%, което го нарежда сред най-високите в света.

Въпреки че централната банка може да не повтори голямото си намаление през юли, Рендъл от Medley заяви, че този месец може да понижи основната ставка с 3 процентни пункта, ако инфлацията през август падне до близо 15%.

По-голямата част от месечното увеличение през август беше резултат от увеличения на цената на тютюна и природния газ. Без тези „регулаторни намеси“ индексът на потребителските цени е нараснал само с около 0.3% спрямо юли, според Окан Ертем, висш икономист в Turk Ekonomi Bankasi, който казва, че инфлацията може да е под 10% през септември и октомври.

Това създава „силна мотивация за турската централна банка да намали лихвите по време на срещата на 12 септември”, казва Ертем. Въпреки това, „спадът на индекса на потребителски цени, започващ от септември, ще се дължи на началния ефект и може да се върне обратно към края на годината. По този начин очакваме централната банка да бъде по-предпазлива в сравнение с пазарните очаквания".
Коментари: 0