Иновативна система ще контролира влаковете в новия участък Скутаре-Оризово

Иновативна система ще контролира влаковете в новия участък Скутаре-Оризово

Снимка: МТИТС

2501 ~ 1 мин. четене

Иновативни устройства за контрол предотвратяват повреди и дерайлиране на влаковете в обновения жп участък Скутаре-Оризово. Той е разположен в отсечката Пловдив-Бургас, която е една от най-значимите за националната железопътна мрежа.

Новото оборудване осъществява пълен контрол на скоростта на движение чрез връзка с Европейската система за управление на железопътното движение. По този начин се гарантира безопасността на пътуващите и доверието в сигурността на железопътния транспорт. Модернизирането е предпоставка и за намаляване на вредните емисии в околната среда, тъй като бързината на придвижване и сигурността на превозите, привлича повече пътници и товари към екологичния железопътния транспорт.

Проектът за модернизация на ключовия участък Скутаре-Оризово е завършен през юли 2020 г.  В рамките на мащабни строителни дейности по гарите Белозем и Маноле, както и спирка Опълченец, са изградени предпазни огради, които ограничават нерегламентираното пресичане на релсите. Защитни стени намаляват шума за живеещите в района от преминаващи влакове. На гара Белозем е построено пешеходно съоръжение, тип пасарелка, което улеснява придвижването на пътниците до пероните, а за лицата с намалена подвижност, са изградени асансьори, както и обособен паркинг.

 За удобство и сигурност на пътниците на спирка Опълченец е построен нов перон с навес и места за сядане, а на гара Маноле достъпът на лица с намалена подвижност до пероните е подсилен със закрити рампи против обледеняване на настилката.

Обект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре-Оризово“ се съфинансира от Кохезионен фонд на ЕС, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 г.

Подкрепи Economic.bg