Инспекцията по труда започва масови проверки на заведенията

Регулаторът ще следи за служители, които работят без трудови договори

Инспекцията по труда започва масови проверки на заведенията

Снимка: Красимир Свраков

За да гарантира спазването на трудовото законодателство, контролните органи на Инспекцията по труда ще активизират проверките в ресторантьорството и хотелиерството. Това обяви Министерството на труда и социалната политика в профила си във Facebook. От ведомството на министър Деница Сачева посочват, че отварянето на заведенията от 1 март е активизирало наемането на работна ръка, но заради несигурността дали няма да бъдат затворени съвсем скоро се повишава рискът от недекларирана заетост.

Този проблем очевидно стои много преди пандемията, тъй като много пъти представители на властта, сред които и министър Сачева, публично обявяваха, че причината за ниския дял на ресторантьорите, които имат право на държавна подкрепа в коронакризата, е именно заради големия сив сектор в бранша.

От социалното министерство предоставиха статистика, според която през 2020 г. Инспекцията по труда е извършила общо малко под 9800 проверки по сигнали. Спрямо 2019 г. се отчита ръст на сигналите с над 25%. Най-често те са свързани със заплащането на труда – неизплащане на допълнително възнаграждение за придобит стаж и професионален опит; незаплащане с увеличение на положен труд на официален празник на извънреден труд. През миналата година са зачестили запитванията, свързани с режима на ползване на неплатен отпуск, при които работници споделят, че са принуждавани от работодателя да излизат в такъв. При проверките обикновено се установява, че те са подписали заявление за ползване на неплатен отпуск. Постъпват и сигнали от работници, които твърдят, че са подписали не по свое желание заявление за прекратяване на договора им по взаимно съгласие.

Инспекцията по труда напомня, че дори в условията на извънредна епидемична обстановка работодателят няма право едностранно да изпраща персонала в неплатен отпуск. Работещите не следва да подписват и документи, с чието съдържание не са съгласни, като заявления за неплатен отпуск; на договори за непълен работен ден, когато реално работят по 8 и повече часа или за по-ниско от реално получаваното възнаграждение; заявления за прекратяване на договори по взаимно съгласие, ако това не е по тяхно желание. От една страна това води до загуба на осигурителни права за тях, а от друга – с подписа си те са се съгласили да полагат труд при по-неблагоприятни условия, с което се ограничават възможностите на Инспекцията по труда да приложи мерки за гарантиране на пълните им трудови права.

Коментари: 0