Европарламентът съди Еврокомисията заради американските визи

ЕК обаче предпочита да жертва България, вместо да си разваля отношенията със Съединените щати

Европарламентът съди Еврокомисията заради американските визи

Снимка: БТА

Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия, тъй като не реагира срещу незачитането на визовата реципрочност от страна на Съединените щати. В Европейския съюз има четири държави, сред които и България, чиито граждани все още трябва да кандидатстват за визи, ако искат да отидат в САЩ. В същото време американците пътуват свободно на територията на целия Европейски съюз.

За делото съобщи председателят на мониторинговата група в Европарламента София ин'т Велд в профила си в Twitter. Според нея Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

От офиса на София ин'т Велд съобщиха за БНР, че решението е гласувано вчера и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли трябва да го внесе в Съда на ЕС, като вот в пленарна зала не е задължителен.

Говорителят на Еврокомисията Адалбер Янз отказа коментар по въпроса, но припомни, че през декември миналата година ЕК е публикувала комюнике за визовата реципрочност, в което е подчертала, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между Общността и Съединените щати.

„Комисията трябва да вземе предвид всички възможни последствия в тази насока“, каза Янз.

Коментари: 0