Инвеститорите очакват основния лихвен процент на ФЕД

Има 65% вероятност лихвите да бъдат повишени през юни и 80% за септември

Инвеститорите очакват основния лихвен процент на ФЕД
612 ~ 2 мин. четене

Щатският долар направи успешно представяне и достигна до 6-седмичен връх спрямо японската йена. С наближаващите балотажи около френските президентски избори и с увеличаващата се вероятност за победа на центриста Еманюел Макрон, инвеститорите започнаха да насочват вниманието си настрани от инструментите, предлагащи по-голяма сигурност. Така „зелените пари“ отбелязаха най-високи стойности за деня от 112.30, след което една част от преднината бе изтрита и валутната двойки затвори малко под 112.00.

Капиталовите пазари финишираха на зелена територия. Инвеститорите останаха в очакване на решението на ФЕД относно основния лихвен процент на страната. На този фон технологичният NASDAQ отчете равнище от 6095 пункта, като най-големият печеливш беше технологичният гигант Apple. Акциите на компанията записаха ръст от 1.68% и нива от 146 долара, след като анализаторите очакват публикуването на данните от финансовия отчет за първото тримесечие на годината. Негативни новини се наблюдават при златото, което записа 3% спад от средата на април досега. В края на деня благородният метал се разменяше за 1256 долара за тройунция, което се доближава до 200-дневната движеща се средна, която е позиционирана около 1252.

Основен лихвен процент- САЩ

В 21:00 часа българско време ще бъде публикувано решението на ФЕД относно основния лихвен процент в страната. Анализаторите прогнозират, че нивото на лихвения процент в страната ще остане непроменено. Изчисленията сочат 65% вероятност лихвите да бъдат повишени през юни, като това ниво достига до 80% за септември. 

На дневна графика се забелязва зона на подкрепа между 22 и 23.50 долара за акция. Наблюдава се успешно задържане над тези нива, което сигнализира за възможно поскъпване над 25 долара. Моментът е подходящ за покупка със стоп малко под зоната на подкрепа, около 22.00, с цел избягване на мечи капан. Предложеният сценарии се потвърждава и от осцилатор MACD.

След направения пробив на формирания клин се забелязва успешно преминаване над равнище от 1.2900. Предишната съпротива около 1.2850 е преодоляна и сега може да окаже допълнителна подкрепа при възможно бъдещо понижение. Прогнозите са за отчитане на повишение до 1.3500. Влизането в дълга позиция е оправдано, като може да бъде съпроводено от стоп при 1.2750.

След достигане до стойности от 18.50 XAG/USD коригира и записа нива под психологическите 17.00. На графиката се наблюдава добре оформена подкрепа, която може да окаже нужния тласък за бъдещ ръст. Влизането в дълга позиция е разумно да бъде съпроводено с прибирането на печалбите около 18.00, където е позиционирана и 50-дневната ЕМА. Стопът може да бъде пласиран в близост до подкрепата, при равнища от 16.50 долара за тройунция.

След известно понижение, японският индекс успява да възвърне част от изгубените си позиции. Преминавайки над съпротивата от 18750, Nikkei дава заявка за достигане до нива от около 19750. Очакванията се потвърждават и от осцилатор MACD. Възможно е да станем свидетели на търговия в рейндж между  18750 и 19750.

Източник: ЕЛАНА Трейдинг

Подкрепи Economic.bg