Ирак започна нова мащабна операция срещу \"Ислямска държава\"

ИДИЛ е загубила 95% от териториите си в Сирия и Ирак, но на много висока цена, смята специалният пратеник на ООН в Ирак

Ирак започна нова мащабна операция срещу \

Снимка: YouTube

Нова мащабна операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" започва в Ирак, съобщиха силите за сигурност в страната. Целта е да бъдат освободени пустинните територии в западните части край границата със Сирия.

"Иракската армия, федералната полиция и "Хашед ал Шааби" тази сутрин започнаха да прочистват региона Ал Джазира, намиращ се в провинциите Салахедин, Ниневия и Анбар", заяви ръководителят на Съвместното оперативно командване Абделамир Ярала.

ООН обяви по-рано днес, че ИДИЛ е загубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, които са били под нейн контрол през лятото на 2014 г. 

Специалният пратеник на ООН в Ирак Ян Кубиш смята, че това се е случило много висока цена, тъй като хиляди военни и цивилни са били убити или ранени, хиляди жени са останали вдовици и стотици деца сираци. "Хиляди деца сега с промити мозъци, без подходящо образования. Цели градове лежат в руини, а около 6 млн. души са избягали от домовете си", посочи Кубиш, цитиран от БНТ.

Според него Ирак трябва да създаде условия за завръщане на хората по домовете им, стабилизиране и възстановяване на всички засегнати региони и най-вече тези, в които живеят етнически и религиозни малцинства. 

Коментари: 0