Иранският президент обвини Тръмп в „психологическа война”

Санкциите на САЩ срещу Иран влизат в сила след броени часове

Иранският президент обвини Тръмп в „психологическа война”

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа за подновяване на икономическите санкции срещу Иран и така те официално ще влязат в сила от полунощ на 7 август (07:01 ч. българско време). Едновременно с това обаче държавният глава на САЩ увери, че е отворен за преговори и пристъпване към нова договорка. Това провокира иранския президент Хасан Рохани да го обвини, че води „психологическа война” срещу неговата страна, предава France Press. 

Няма смисъл Вашингтон да налага санкции на Техеран и едновременно с това да призовава за преки преговори, аргументира се Рохани в реч, излъчвана на живо по иранската телевизия, броени часове преди САЩ да възобновят първите санкции срещу Иран. 

„В момент, когато поддържаме максимален икономически натиск над иранския режим, оставам отворен за по-обхватно споразумение, което обхваща всичките му вредни дейности, включително балистичната му програма и подкрепата му за тероризма”, се казва в изявлението на Доналд Тръмп.

Рохани, от своя страна, даде да се разбере, че страната му може да преговаря със Съединените щати, но само ако те докажат, че са достойни за доверие. „Винаги подкрепяме дипломацията и разговорите... но те трябва да са честни”, подчерта той. 

Държавният глава изрази учудване, че САЩ са се оттеглили от международното споразумение за иранската ядрена програма и са наложили отново санкции на Иран и след това искат да преговарят с него. „Призивът на Тръмп за преки преговори е само за домашна употреба в Америка... и за да всее хаос в Иран”, предупреди той.

Според иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф пък американските санкции срещу Иран „излагат на опасност обикновените американци”. „Администрацията на Тръмп иска светът да вярва, че тя е обезпокоена за иранския народ. Първите санкции, които тя наложи отново, обаче отмениха разрешителните за продажбата на повече от 200 пътнически самолета под абсурден претекст, излагайки на опасност обикновените иранци”, отбеляза Зариф в Twitter. Той подчерта, че „лицемерието на САЩ няма граници”.

Любопитно е, че тъкмо на днешната дата има годишнина от първото използване на атомно оръжие – от Съединените щати срещу японски град Хирошима през 1945 г.

Коментари: 0