Исках да видя нов екип на БНБ

Вината на Иван Искров е превръщането на БНБ не в арбитър, а в участник при спорове

Исках да видя нов екип на БНБ

Снимка: БГНЕС

Всъщност няма избор, има предложение за новия екип, който беше предложен от новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев. Има индикации както от БСП, така и от Реформаторския блок, че не биха подкрепили запазването в голямата част на досегашните подуправители на централната банка. Това каза в ефира на bTV Георги Кадиев, депутат от БСП-Лява България.

„Аз исках да видя нов екип на БНБ, защото превръщането й в последно време в бухалка и предмет за разчистване на политически и други сметки трябваше да бъде прекратено и всичко можеше да започне да се променя от смяната на ръководния екип на банката”, коментира депутатът в сутрешния блок на телевизията.

„Още преди няколко месеца казах, че от дадените около 1.6 милиарда от Фонда за гарантиране на влоговете, ако държавата впоследствие успее да се събере и 10% посредством издирването на обезпечените активи на банката, тоест 160 милиона, това ще е героизъм”,

Според него активите на КТБ ще бъдат разграбени и предадени за жълти стотинки на правилните хора.

„Не може април месец миналата година да се каже, че лошите кредите в КТБ са едва 1.7% на фона на средно 17% за останалите банки и само два месеца по-късно да се окаже, че необезпечените кредити на банката са над 80%. Тъй като смятам, че в БНБ работят професионалисти и очевидно им е било казано да пипат въпросната банка”, заяви Кадиев.

По думите му голямата вина на Иван Искров е, че превърна БНБ от арбитър и помощник в решаването на споровете и проблемите на банките, той я беше превърнал в участник в подобни проблеми. "Вината за КТБ не е само на един човек от БНБ - от досегашния екип. Всички са солидарно отговорни. Не може ти да си гледаш твоя сектор, и да казваш ,че другите са виновни", заключи той.

Коментари: 0