Спад на продажбите в САЩ оказа натиск върху долара

Златото поевтинява преди изявление на председателя на Фед

Спад на продажбите в САЩ оказа натиск върху долара

Снимка: БГНЕС

Доларът поевтиня спрямо еврото и йената във вторник, след като изненадващият спад в продажбите на дребно в САЩ подкопа оптимизма около икономическия растеж и помрачи перспективите за увеличение на лихвения процент през септември.

Продажбите на дребно в САЩ паднаха до -0,3% през миналия месец, което е най-слабото четене от февруари до сега, тъй като потребителите са намалили покупките на автомобили и други стоки, стана ясно от доклада на Министерството на търговията.

След разочароващия доклад за заетостта през юни и резкия спад в доверието при малкия бизнес, слабите данни за продажбите на дребно предполагат, че икономиката на САЩ може да е загубила ускорение в края на второто тримесечие.

Еврото, което изгуби 1,5% спрямо долара в понеделник, последно бе на печалба от 0,3% на 1.1003.

Доларът бе на загуба от 0,10% до 123.46 йени, след като първоначално падна до 122.93. По-рано той достигна 12-дневен връх на 123.74 йени, след като японската валута изгуби привлекателността си като безопасен актив, след като стана ясно че Гърция може би няма да напусне еврозоната.

Доларът изгуби около 1% спрямо паунда, който поскъпна до едноседмичен връх на 1.5641, след като председателят на АЦБ, Марк Карни, заяви, че времето за първото увеличение на лихвения процент от настъпването на финансовата криза до сега е наближило.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на загуба от 0,18%.

Основният фокус днес ще бъде изявлението на председателят на Фед, Джанет Йелън, пред Конгреса. Инвеститорите очакват Фед да започне да повишава лихвения процент по- късно тази година, за разлика от ЕЦБ и ЯЦБ, които вероятно ще продължат с облекчената си парична политика в обозримото бъдеще.

Отделно, от Министерството на търговията заявиха, че бизнес запасите в САЩ са нараснали скромно през май, което предполага, че презапасяването няма да допринесе за икономическия растеж през второто тримесечие.

Златото поевтиня, след като доларът възстанови загубите си преди изявлението на Йелън

Златото поевтиня във вторник, след като доларът се отдръпна от достигнатия връх, докато пазарите очакваха изявлението на председателя на Фед, Джанет Йелън пред Конгреса в сряда и четвъртък за нови следи относно предстоящото увеличение на лихвения процент.

Цената на метала за кратко се стабилизира, след като продажбите на дребно в САЩ спаднаха неочаквано през юни, тъй като потребителите намалиха покупките на автомобили и други стоки, подхранвайки опасенията, че икономиката отново се забавя. Нарастващата загриженост относно перспективите пред американската икономика разпали несигурността около предстоящото увеличение на лихвения процент.

Спот златото изгуби 0,3% до 1 155.93 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 0,2% до 1 153.50 долара за тройунция.

Очакванията за увеличението на лихвения процент понижиха цената на златото с 2,5% от началото на годината. Обикновено металът бива подложен на натиск пред перспективата за увеличение на лихвения процент, тъй като това води да покачване на алтернативната цена за притежаване на нелихвоносния актив, като същевременно води до поскъпването на долара, в който е деноминиран металът.

Фондовите пазари по света нараснаха скромно, след като бе постигната ориентировъчна ядрена сделка между Техеран и шест световни сили.

Цената на петрола нарасна с около 1%, обръщайки първоначалните загуби, след като стана ясно, че сделката няма да отмени незабавно санкциите върху иранския износ на суров петрол.

Анализатори коментираха, че технически златото изглежда уязвимо за по-нататъшни загуби.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби1,1% до 15.36 долара за тройунция, платината се понижи с 1% до 1 021.25 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 0,6% до 653 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0