\"Искам да виждам мир, любов и туристи, не военни фрегати в Черно море\"

Бойко Борисов, премиер на България

\

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

„Искам да виждам в Черно море платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ми да се разхождат военни фрегати“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод идеята за създаване на постоянен общ военен флот на НАТО в Черно море с участието на държавите от региона, предаде репортер на Economic.bg.

„Българо-румънски учения може да правим всеки ден. Ще се качим на всеки военен кораб, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме, но само България и Румъния. Другото вече е пряко отиване към военен конфликт. Да изпратим военните кораби като флотилия срещу руските кораби, минава границата на допустимото“, посочи Борисов.

„Да сложим на Бургас или Варна военни фрегати, самолетоносачи по време на курортния сезон, това минава всякакви граници. Да се изправим директно срещу Русия и да превърнем Черно море в територия на война е абсолютно недопустимо. Руската страна много ще я заболи, ако това се направи от България“, обясни премиерът.

Той се противопостави на изказаната от членове на правителството подкрепа за военната флотилия на Алианса. „Ако мои министри са давали напразни надежди по тази тема, без да ме информират, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите, да воюват и да видят колко е хубаво“, категоричен бе той.  

„Винаги съм твърдял, че България няма как да бъде нападната от Русия. Техните действия у нас са предимно икономически, част от тях са били и срещу мен. Но с ракети и танкове, убеден съм, че нямат такива идеи. Ние сме православни християни, имаме много общи неща в религия, култура и т.н.“, обясни Борисов.

„България е един от най-лоялните членове на НАТО и ЕС и правим всичко необходимо. Имаме българо-американска база, провеждаме съвещания, общи учения и т.н. Увеличихме парите за въоръжаване, за да може армията да бъде по-спокойна“, отбеляза министър-председателят.

Коментари: 0