IT пазарът е „гладен“ за специалисти и заплатите ще растат още

Средните възнаграждения в сектора варират между 2 и 9 хил. лв. според позицията

Георги Иванов, основател на Noble Hire:

IT пазарът е „гладен“ за специалисти и заплатите ще растат още

Снимка: Pixabay

10232 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Кариера в IT сектора – това се превърна в желание номер едно за мнозина през последните години. Въпреки огромния интерес обаче, бурно развиващият се бранш продължава да страда от недостиг на кадри. Дълго време заплащането бе сред основните инструменти за привличане и задържане на специалисти, което подкрепяше постоянния ръст на възнагражденията.

Все още се наблюдава остър глад за IT спeциалисти в България, а заплатите ще продължат да се повишават.“ Това коментира пред Economic.bg Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire – платформа за търсене и предлагане на работа в технологичния сектор. 

Той е категоричен, че заплащането в сферата ще продължи да расте, водено от съотношението търсене-предлагане. А твърдението, че е „изкуствено завишено“ според него не е вярно.

Скорошно проучване на компанията показва, че към днешна дата средната нетна заплата в бранша варира от малко над 2000 лв. до над 9000 лв. спрямо позицията. В анализа са участвали 2845 души. 

Възнагражденията в сектора се определят от нивото, стажа и уменията на специалиста.

Проучването на Noble Hire също отразява разликата в заплащането по райони. IT специалистите в Пловдив, Варна и Бургас например получават средно с 25-30% по-ниски заплати спрямо колегите си, които работят в София. А с другите градове в страната разликата понякога дори надвишава 50%. Въпреки това във всяка част на България се наблюдава повишение в заплатата, поясни още Георги Иванов.

Безспорно COVID кризата повали много сектори, но не и технологичния. Георги Иванов посочи, че търсенето на кадри по време на пандемията е засегнало само някои сфери и то за кратко, докато успеят да се адаптират.

По думите му проблемът с липсата на кадри скоро няма да бъде решен, освен ако не се предприемат спешни мерки, включително на държавно ниво. Според него те трябва да бъдат насочени към създаване на национална стратегия и законови облекчения за привличането на чуждестранни специалисти, както и към начините за наемане на кадри с под една година опит. Иванов напомни, че масово големите компании търсят хора с по-голям стаж зад гърба си, което затруднява навлизащите в бранша.

Според Георги Иванов IT секторът в страната ще продължи да се развива. Ако бъде решен проблемът с недостига на кадри, България може да се наложи като сериозен притегателен хъб в региона, какъвто в момента е Румъния, поясни още той.

Какво се търси и харесва

„Определено за тези, които сега излизат от академиите или университетите реализацията е по-трудна. Но като цяло бих заявил, че почти няма позиция в IT сферата, в която да не може да се намери добро разнообразие. В последно време ми прави впечатление, че все повече компании търсят Python и Go програмисти. Явно в момента там се е отворила дупка и сега се запълва“, заяви Иванов.

По думите му и занапред Junior позициите (начинаещи) ще бъдат все така с ограничено предлагане, като даже предвижда и задълбочаване на проблема. При всички положения обаче общото предлагане ще продължи да се увеличава, като най-големите печеливши ще бъдат иновативните продуктови компании.

„Java и Javascript ще продължат да бъдат най-търсените и предлагани възможности за работа, като конкретно React набира сериозна скорост. В следващите 4-5 години очакваме Python да ги настигне, а дори и задмине. Също така очаквам тенденцията за увеличаване на търсенето на технологии, които доскоро се считаха за екзотични, да се засили“, добави основателят на Noble Hire. Той даде пример с Go, Kotlin, Swift, Rust или Typescript.

Освен за движението на месечните възнаграждения платформата представи и свое проучване за Топ 10 на най-предпочитаните ИТ компании за работа в България. В анкетата са участвали 281 компании, а гласувалите наброяват 864 души. Анализът отчита нагласите и предпочитанията на инженерите и неинжинерите в сектора. Проучването се базира на личните предпочитания и не пледира за абсолютна правота. 

Подкрепи Economic.bg