IT секторът вече създава над 2% от БВП

Оборотът на компаниите в БАСКОМ надхвърля 1 млрд. долара

IT секторът вече създава над 2% от БВП
4181 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
През 2016 г. IT секторът ще създаде 2.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, съобщиха от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). На специална пресконференция в четвъртък асоциацията представи тазгодишното издание на Барометъра на българската IT индустрия 2015-2016, който е създаден след допитване до водещите технологични компании в страната.

От представените данни стана ясно, че годишният оборот само на фирмите, членуващи в асоциацията, вече надхвърля 1 млрд. долара. „Основната част от тези приходи са от износ. Около 70% от дейността е насочена за пазара извън България“, обясни Георги Захариев, член на управителния съвет на БАСКОМ. И това е при положение, че този продукт е създаден само с 20 000 човека, което го прави един от най-ефективните сектори в българската икономика.

От индустрията се похвалиха, че средната заплата на един програмист в България е около 4 пъти по-висока от тази за страната. От представените данни се вижда, че нетната заплата е около 2700 лв. през 2016 г. Тази сума се получава след приспадане на данъците, осигуровките и не се включва бонусите, които са средно около 10%.

„Заплатите растат всяка година от една страна заради наличието на много работа, а от друга – заради липсата на достатъчно квалифицирани кадри“, коментира Захариев. Според него дали ще работиш като програмист в България или Великобритания, качеството на живот, поне от гледна точка на финансовата обезпеченост, е еднакво. „Направихме сравнение между съотношението между брутното възнаграждение на софтуерните инженери в България и Великобритания, което показа, че покупателната способност на двете места е еднаква“, каза още той.

Не всичко в сектора е гладко. Огромният проблем са именно кадрите. „IT секторът няма нужда от суровини, за да работи. Необходими са ни обаче хора. Това е нашата суровина“, добавя Георги Захариев. Според него през 2017 г. темпът на растеж на индустрията може да се забави, защото просто няма достатъчно кадри, с които да се разширява. Прогнозата на БАСКОМ е, че реално увеличението на персонала в сектора ще бъде около 5-6% през следващата година. Това е значително по-бавен темп в сравнение с предходните 5 години, когато в сектора бяха създадени около 6000 работни места.

В опит да се справят с този проблем от БАСКОМ са започнали инициатива, съвместно с Министерството на образованието и науката, за създаване на обучителни центрове по приложно програмиране в средните училища. „Винаги сме помагали на висшето образование – с познания и с пари, защото в последствие ние се възползваме от тези кадри. Сега обаче искаме да влезем в средните училища“, казва Стамен Кочков, председател на БАСКОМ.

По неговите думи тези центрове ще заработят от 2017 г. и вече е стартирана съгласувателната процедура по одобрение на законодателните промени в тази посока. Първоначално ще бъдат открити центрове в училища в София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас. Целта на БАСКОМ е да има такива центрове поне в 20 града в страната. „През 2019 г. трябва да излязат първите ученици, обучавани в тези центрове“, обяви Кочков.

А в БАСКОМ са сигурни, че това не е поредният балон, който се надува на пазара на труда. Причината е, че в Европа има над 1 млн. незаети работни места в IT сферата, а броят им се увеличава постоянно. Експертите са категорични, че бъдещето е в посока преобразяване на икономиката и преминаването изцяло в цифровата ера. Техния анализ показва, че все повече IT специалисти ще се търсят в други сфери на икономиката, а не само в чистото производство и продажбата на софтуер.

Друг голям проблем, който се появи за първи път тази година, е несигурността спрямо данъчната политика на държавата. За първи път от както е въведен през 2008 г. в парламента се разгледа законопроект, който иска да премахне плоския данък и да въведе прогресивно облагане.

„Самото говорене за такива промени вече плаши инвеститорите“, смята Георги Захариев. Той е категоричен, че секторът няма нужда от преференции, каквито има в Румъния например, но не иска да му се пречи. „Обръщам се към управляващите – не пипайте данъците, защото може да навредите на една индустрия, която от двуцифрени ръстове, може да бъде спъната бързо“, призова Стамен Кочков.
Подкрепи Economic.bg