Италия и Гърция определиха морската си граница

Двете средиземноморски държави определиха изключителните си икономически зони и решиха 40-годишен спор

Италия и Гърция определиха морската си граница

Снимка: UWI

2522 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

В събота Гърция приветства ратификацията от страна на Италия на споразумението, очертаващо морските зони на двете страни, съобщава Ekathimerini. Значителната сделка бе подписана в Атина през юни 2020 г., а сега е одобрена в италианския Сенат с 223 гласа „за“ и двама въздържали се. Споразумението решава проблем, който съществува повече от 40 години между двете нации.

Тъй като Гърция вече го е ратифицирала, споразумението ще влезе в сила скоро, заяви гръцкото външно министерство в прессъобщение. В него се посочва, че „споразумението показва отново ангажираността както на Гърция, така и на почти всички нейни съседи към международното право, и по-специално към Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS), която отразява обичайното право и която всички държави са длъжни да спазват и внедрят“.

По силата на одобреното и от двете средиземноморски държави споразумение вече се определя конкретна морска граница между Гърция и Италия, а не само континенталният шелф, който беше споменат в споразумението от 1977 г. Така се демаркират изключителните икономически зони - морската зона, в която всяка нация има право да проучва за енергийни източници и да използва морските ресурси, като рибните пасажи например.

Коментари: 0