Италия замразява плащанията на данъци и лихви

Правителството в Рим иска да предпази малките компании и семействата от удара на коронавируса по икономиката

Италия замразява плащанията на данъци и лихви

Снимка: БТА

Италианското правителство замразява голяма част от разходите на домакинствата в страната - вноските по ипотечни кредити, битовите сметки и данъците към държавата. Това обяви зам.-министърът на финансите Лаура Кастели, цитирана от Financial Times. Целта е да се ограничи икономическият удар върху семействата заради разпространението на коронавируса Covid-19 и произтичащото от него затваряне на компании.

В интервю за италианското държавно радио Кастели е обяснила, че правителството в Рим през следващите дни ще работи заедно с банките в страната, за да уредят спирането на плащанията. Тя не казва конкретно колко дълго ще продължи замразяването на трансакциите, но най-вероятно мярката ще е в сила поне докато цялата страна официално все още е под карантина.

Финансови облекчения ще бъдат въведени и за малките предприятия, които също са силно застрашени от икономическите проблеми, предизвикани от Covid-19. За тях италианското правителство ще въведе мораториум върху плащането на данъци и лихви по банкови кредити.

Коментари: 0