Избират нов управител на БНБ до 10 юли

Вчера кандидатът за гуверньор на БНБ бе представен в парламента на парламентарните групи

Избират нов управител на БНБ до 10 юли

Снимка: БГНЕС

220 ~ 2 мин. четене

Нов управител на БНБ най-вероятно ще бъде избран в периода от 1 до 10 юли. Прогнозната дата обяви пред журналисти в НС председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стояновa.

Датата съдържа доста условности засега. За да стане наследник на Иван Искров, номинираният кандидат от ГЕРБ Димитър Радев трябва да събере възможно най-широка подкрепа от всички политически сили.

Вчера кандидатът за гуверньор на БНБ бе представен  в парламента на парламентарните групи от управляващата коалиция - Патриотичният фронт, Реформаторския блок и АБВ лично от председателя на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова.

След последната среща Димитър Радев отговори утвърдително на въпроса дали е доволен от разговорите и напусна парламента.

Той е единственият кандидат на ГЕРБ за момента. Ако се постигне консенсус между политическите сили в края на юни или до 15 юли, пленарната зала ще гласува нов гуверньор на БНБ. 

Днес предстоят срещи на кандидата с опозицията.

В почивките от пленарните заседания в 11.30 часа Димитър Радев ще се срещне последователно с ДПС и БСП. С ПП "Атака" за момента срещи не се предвиждат.

Съветникът в Международния валутен фонд Димитър Радев е фаворит за поста управител на БНБ. Той е дал съгласието на управляващите да бъде назначен на позицията. Кандидатурата бе представена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Преди около два месеца финансовият министър Владислав Горанов спомена, че се водят преговори с няколко души, включително служители в МВФ.

В момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ. Преди работата си в световната финансова институция Радев е бил заместник-министър на финансите в няколко правителства.

Подкрепи Economic.bg