НКЖИ ще раздава информационни листовки на прелезите

От държавната компания призоваха водачите да карат по-внимателно при преминаване през жп прелези

НКЖИ ще раздава информационни листовки на прелезите

Снимка: Economic.bg

Ръководството на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е изготвило листовки с правила за преминаване през железопътни прелези. Това се налага заради зачестилите инциденти и, за да се обърне внимание на водачите към спазване на сигнализацията и маркировката. Те ще бъдат раздавани на прелезите с прелезопазачи в страната.От дружеството съобщават, че в рамките на два дни на територията на страната са се случили два инцидента на прелези поради несъобразяване или незнание на правилата за преминаване през прелез, заложени в Закона за движение по пътищата. В първия инцидент, на 15 декември 2017 г., са пострадали 20-годишна водачка и нейният 24-годишен спътник. Лекият автомобил не се е съобразил с електрическата бариера и светлинната сигнализация и е блъснат от товарен влак. На 16 декември 2017 г. при неправилно преминаване при спуснати бариери лек автомобил е бил ударен от пътнически влак.


Произшествията на прелези от началото на годината до 16 декември  са 22, при които са загинали 5 души, 9 са ранените. За сравнение, през 2016 г. произшествията са 17, с 4 загинали и 6 ранени.

Ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура” призовава водачите на пътни превозни средства да бъдат внимателни, да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.
Коментари: 0